Foto: Andreas Schander

1500 personer ska masstopsas i mördarjakten

Den tekniska brottsplatsundersökningen är nästan klar och gärningsmannaprofilerarna har kartlagt dubbelmördarens natur. Nu tar polisen ytterligare ett steg i mördarjakten utanför Mantorp. Ett stort antal personer som hittills inte förekommit som misstänkta i mordutredningen ska DNA-testas.

Det är tidningen Aftonbladet som nu på morgonen går ut med uppgiften, att chefsåklagare Pär Andersson, som leder förundersökningen kring dubbelmordet utanför Mantorp, bestämt sig för att masstopsa uppemot 1500 personer. Beslutet är ovanligt, då man från polisens sida oftast nöjer sig med att DNA-testa dem som är misstänkta.

Hittills har 130 sådana personer topsats i dubbelmordsutredningen. Dock utan att polisen med säkerhet kunnat binda någon av dem vid brottet.

Nu vill man även titta närmare på arvsmassan hos människor som befunnit sig i närheten av de platser som är intressanta i utredningen. Det kan handla om personer som besökt samma bankomat som använts för att länsa de mördade parets konto på pengar. Eller om människor som vid tiden för dubbelmordet varit uppkopplade med sina mobiltelefoner mot den mobilmast som täcker området där mordet skedde.

– Jag har fattat ett inriktningsbeslut angående DNA-topsning av andra än folk som är misstänkta, säger Pär Andersson till Aftonbladet.

– Det görs efter ett antal urvalskriterier. Det kan vara att ens telefon varit uppkopplad mot masten vid brottsplatsen ungefär vid brottstiden. Det samma gäller bankomaten där pengar tagits ut från makarnas konto. Vi har också flera andra urvalskriterier. Det kan handla om att topsa personer som är gästarbetare och andra som sedan kan försvinna, fortsätter han.

DNA:t som samlas in under masstopsningen ska matchas mot andra fynd som gjorts och kommer att göras i mordutredningen. Enligt Aftonbladet kommer materialet dock inte att jämföras med bevismaterial från andra brottsutredningar – något det i vanliga fall inte finns några hinder mot då det rör sig om topsning av foremellt brottsmisstänkta

En 34-årig östgöte och en 38-årig närking har tidigare suttit anhållna som skäligen misstänkta för dubbelmordet. Pär Andersson och hans kolleger ansåg dock inte att bevisen mot dem räckte för att de skulle kunna häktas, varpå duon släpptes. Männen är dock ännu inte avförda från mordutredningen.

– De är inte formellt avskrivna i utredningen och vi har en del kontroller kvar. Samtidigt är det förstås viktigt för de här personerna att bli helt avskrivna, säger Pär Andersson, till Aftonbladet.

 

Relaterat material:

Undersöker mordkoppling till öststaterna

Missa inga nyheter:

Ladda ner Norrköping Newsappen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ Norrköping News på Facebook.

-----

No more pages to load