Johan Dalene, 16-årig violinist från Norrköping, har uppnått en av sina drömmar. Foto: Monica Bergström Johan Dalene och den fiol han vann tävlingen med. Den är gjord av den italienske instrumentmakaren Nicolò Gagliano. Tillverkningsåret är 1765. Foto: Monica Bergström Johan Dalene och den fiol han vann tävlingen med. Den är gjord av den italienske instrumentmakaren Nicolò Gagliano. Tillverkningsåret är 1765. Foto: Monica Bergström Johan Dalene och den fiol han vann tävlingen med. Den är gjord av den italienske instrumentmakaren Nicolò Gagliano. Tillverkningsåret är 1765. Foto: Monica Bergström

16-årige Johan Dalene fick juryns ordförande på fall

16-årige violinisten Johan Dalene, från Norrköping, har nyss kommit hem ifrån USA. Där vann han för några dagar sedan finalen i The Thomas and Evon Cooper international competition – och gav juryns ordförande en upplevelse han väntat på i 60 år.

Johan Dalene har nyss kommit hem ifrån USA. Där vann han för några dagar sedan finalen i The Thomas and Evon Cooper international competition – en internationell tävling i violin.

Det blev vinst för Johan Dalene i The Thomas and Evon Cooper international competition i Cleveland i USA. Det är en internationell tävling för unga violinister där deltagarna är mellan 13 och 18 år. Och du måste vara duktig klassisk violinist för att ta dig till tävlingen. Att vinna den kräver något alldeles extra.

– Jag började spela fiol när jag var 4 år och jag har spelat sedan dess. Man måste vara passionerad, annars har man inte energi att öva, säger Johan Dalene som alltså spelat fiol i 13 år.

Tycker du att det är kul?

– Det är jättekul just nu. Jag har alltid övat mycket men det var en period när jag gick i 6:an–7:an som jag hellre ville spela fotboll. Men jag fortsatte att öva och nu har jag hittat passionen igen.

Han ska snart börja sitt andra år på gymnasiet och går på Nordiska musiksgymnasiet i Stockholm. Fiolen finns med honom varje dag.

– Jag övar fyra till sex timmar varje dag så man hinner inte med så mycket mer än skolan och att öva. Men när jag är ledig spelar jag gärna fotboll, är med kompisar och kollar på tv-serier.

Men tillbaka till tävlingen och USA-resan. Att resan överhuvudtaget blev av beror på att bland andra hans lärare tyckte att han skulle ansöka om att få vara med. Ansökan godtogs och familjen åkte över Atlanten.

– Först var vi i Cleveland där jag tävlade i tio dagar. Sedan åkte vi till New York på lite semester, säger Johan Dalene och ler.

Tävlingen hade 23 deltagare och var uppdelad i fyra rundor. Efter den första rundan var det tio violinister som gick vidare. Från den andra rundan tog sig sex personer och sedan var de tre som gick vidare till finalen.

– I sista rundan spelade jag i 35 minuter ungefär, i varje runda spelade vi 30-35 minuter, och vi spelade stycken av Bach och Mozart, stycken ur olika tidsepoker. Vi fick välja mellan olika stycken och ett stycke fick vi välja helt själva. Då valde jag Sibelius “Souvenir” som är ett stycke för fiol och piano, säger Johan Dalene.

Och juryn gillade det de hörde. Johan Dalene vann tävlingen och en prissumma på 20 000 dollar, något som motsvarar cirka 180 000 kronor.

– Det känns fortfarande lite overkligt. Dels att det gick så bra men också att det var så generösa prispengar. Jag funderar på om jag ska köpa en stråke. Jag har bra stråkar men det är alltid bra att ha flera, säger Johan Dalene som i och med tävlingen också uppnått en av sina drömmar.

– Finalstycket spelade jag tillsammans med Clevelands symfoniorkester som är en av de absolut bästa orkestrarna i hela USA. Bara att få spela med dem var en dröm som gick i uppfyllelse.

Finalstycket spelade Johan tillsammans med The Cleveland Orchestra och den kombinationen fick juryn på fall. Tävlingsjuryns ordförande, Gregory Fulkerson, har enligt amerikanska The Strad sagt att han nu hört den bästa Tchaikovskykonserten någonsin – en version han väntat på i 60 år att få höra.

– Jag hoppas att det här kan leda till att jag får många spelningar i fortsättningen, kanske också i USA. Det är en väldigt stor ära att få vinna en sådan här tävling, säger Johan Dalene.

 Vad väntar nu?

– Jag har spelningar inbokade i lite olika städer i höst, bland annat hemma i Norrköping, i Gävle och i Jönköping, mest som solist men också några spelningar tillsammans med en väldigt bra kompis som spelar cello.

– Jag ska vara solist med Norrköpings symfoniorkester i De Geerhallen den 16 september. Det ser jag fram emot väldigt mycket.

Den fiol Johan Dalene använder, och vann tävlingen med, är speciell. Fiolen är gjord av den italienske instrumentmakaren Nicolò Gagliano. Tillverkningsåret är 1765. Fiolen ägs av en fond i London, de köpte in fiolen speciellt för att låna ut den till Johan efter att han kommit trea i Menuhin Competition i England.

Missa inga nyheter:

Ladda ner Norrköping Newsappen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ Norrköping News på Facebook.

-----

No more pages to load