Många medelålders svenskar vill byta jobb. Frågan är bara till vad. Foto: Pixabay och Niklas Luks

Många vill byta jobb – få söker aktivt

Är du medelålders och funderar på att byta jobb? Då är du inte ensam. Intresset för att byta jobb har ökat successivt de senaste åren.

Allt fler medelålders människor vill byta jobb, men relativt få vet vad de vill jobba med. Det visar en undersökning som studieförbundet Folkuniversitetet har gjort.

Undersökningen visar att 71 procent av svenskarna i åldern 40–55 år vill byta arbetsgivare eller yrkesroll – men bara 13 procent letar aktivt efter nytt jobb. Av de som inte letar är den klart största anledningen (31 procent) att de inte vet vad de vill jobba med, andra anledningar är att man inte hittar något jobb att söka (12 procent) eller tycker att konkurrensen är för hård (5 procent).

Folkuniversitetet är ett studieförbund och deras Mitt-i-karriären Barometer, där svenskar i åldern 40–55 år svarar på frågor om karriär och yrkesliv, har genomförts årligen sedan 2013 och man ser att intresset för att byta jobb har ökat succesivt de senaste åren. Man ser också att antalet svenskar som inte har en plan för sin karriär har ökat (43 procent) och att så många som 37 procent känner sig oinspirerade på jobbet.

– Ända sedan vi började med undersökningen har vi sett att många upplever en frustration i sin jobbsituation. Det som sticker ut är att många vill ta sig vidare, men saknar verktyg för att lyckas, säger Mona Lanneskog, marknadschef på Folkuniversitetet Stockholm i ett pressmeddelande.

Undantaget från önskan att byta jobb är egna företagare, endast 14 procent uppger att de är intresserade av att lämna jobbet som egenföretagare.

Mitt-i-karriären Barometern 2017

Mitt-i-karriären Barometern 2017 visar bland annat att:

  • 38 procent av svenskarna i åldern 40–55 år, är intresserade av att byta arbetsgivare och 33 procent önskar byta yrkesroll inom de tre närmsta åren.
  • De fyra viktigaste faktorerna vid byte av arbetsplats är: bra lön och förmåner (45 procent), inspirerande arbetsuppgifter (42 procent), trevliga kollegor (26 procent) och att uppskattas för den man är (19 procent).
  • 67 procent anser att de har en bra balans mellan jobb och fritid, 27 procent upplever en dålig balans.
  • Endast 5 procent uppger att de sedan grundskolan har vetat vad målet med yrkeslivet är. 27 procent har inget mål just nu och 17 procent har aldrig haft något mål med sitt yrkesliv. 46 procent uppger att de har uppsatta mål, men att målen förändrats genom åren.
  • Var tredje svensk valde att endast resonera med sig själv senaste gången de bytte jobb. 27 procent valde att prata med vänner och familj och 16 procent rådfrågade kollegorna.

Undersökningen är genomförd av marknadsundersökningsföretaget YouGov. Sammanlagt genomfördes 1021 intervjuer, mellan den 1 och 8 augusti 2017, med män och kvinnor 40–55 år som är anställd/egen företagare.

Missa inga nyheter:

Ladda ner Norrköping Newsappen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ Norrköping News på Facebook.

-----

No more pages to load