Thomas Agnevik, polisens presstalesperson. Foto: Monica Bergström

Fler våldtäkter anmälda efter sommarens festivaler

I somras anmäldes färre sexuella ofredanden eller övergrepp på festivaler i landet. Antalet anmälda våldtäkter har dock ökat.

P3 Nyheter har tittat på 31 av sommarens stora festivaler. Anmälningarna om våldtäkt har ökat från 14 förra året till 20 i år.
– Det är ju fruktansvärt att folk riskerar att känna sig otrygga eller bli utsatta för någonting. Där har vi ju ett stort ansvar, säger Kajsa Apelqvist som är presschef för Bråvallafestivalen, rapporterar Sveriges Radio Östergötland.

Bråvalla hade fyra anmälda våldtäkter i år, vilket är en anmälan färre än förra året. Men trots det hade festivalen flest anmälda våldtäkter av de 31 stora festivaler som P3 Nyheter kollat på.

Thomas Agnevik, som är presstalesperson för polisen i Region öst, tror att de ökade anmälningarna kan bero på en ändrad attityd.

– Nu tror jag att många känner att det här är inte okej och att man kan få upprättelse och hjälp om man går till polisen.

Samtidigt som våldtäktsanmälningarna ökade anmäldes färre sexuella ofredanden; 225 fall 2016 jämfört med 153  i år. Bråvallafestivalen satsade bland annat på att göra festivalområdet öppnare och mer upplyst, de hade fler vakter än vad de haft tidigare år och RFSU och Nattskiftet var på plats.

Thomas Agnevik tror att den här typen av satsningar är fortsatt viktiga och lyfter särskilt fram användandet av kameror.

– Kameraövervakning framför de stora scenerna tror jag skulle ha en effekt och att många skulle tänka “här är det inte så smart att begå brott”.

Missa inga nyheter:

Ladda ner Norrköping Newsappen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ Norrköping News på Facebook.

-----

No more pages to load