Lars Stjernkvist (S). Bild: Andreas Åsenheim.

Dyster budget presenterades idag

Kvartetten hade redan innan varnat för ett ordentligt sparpaket. När budgeten presenterades idag blev det bekräftat. Däremot får en nämnd hela 70 miljoner kronor extra.

När Kvartetten presenterade deras inriktningsbudget för drygt två veckor sedan, flaggade de för att varje nämnd, förutom utbildningsnämnden skulle minska sin budget med tre procent.

Mängder av nedskärningar

Idag presenterades budgeten för denna mandatperiod och mycket riktigt innehöll den mängder av nedskärningar. Besparingar på alla områden förutom skolan. Utbildningsnämnden från hela 70 miljoner kronor extra.

– Eftersom skolan är så pass viktig, har vi tvingats att lägga rejäla sparbeting på alla andra nämnder, säger Lars Stjernkvist (S) till SVT.

Budgeten kan bli nedröstad

Kvartetten, där Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna ingår, har inte längre en egen majoritet. Därför har en del förslag från oppositionen tagits med i budgeten. Bland annat skärpta miljömål och upprustning av idrottshallen i Hageby.

– Jag tror inte att de andra partierna kommer att enas om en ny budget. Däremot blir det viktigt att få igenom en budget utan en massa med tilläggsförslag som driver upp kostnaderna, säger Lars Stjernkvist (S) till SVT.

En omröstning av den nya budgeten kommer att äga rum den 17 december.

Regeringskrisen fortsätter skapa oreda i Norrköping