Det byggs bostäder men det räcker inte för att bopriserna ska falla. Arkivfoto: Monica Bergström

Efter nya amorteringskravet: ingen bostadskrasch att vänta regionalt

I mars nästa år skärps amorteringskravet. I storstäderna kan det medföra dalande fastighetspriser. Men lokalt och regionalt behöver man inte oroa sig. Amorteringskravet dämpar visserligen prisutvecklingen, men bostadsbristen driver samtidigt på priserna underifrån.

Beräkningar visar att det nya skärpta amorteringskravet inte kommer att påverka mer än cirka 14 procent av landets bostadsspekulanter.

De flesta säljare och köpare kan alltså lugnt sitta still i båten. Även om den snabba prisstegringen vi sett under det senaste decenniet mattats av sedan det första amorteringskravet infördes, har de östgötska fastighetspriserna stått sig. Och det kommer de att fortsätta göra, även efter den första mars nästa år, spår mäklarbranschen.

Men den som vill köpa en bostad i det lite högre prissegmentet, med lånade pengar, gör klokt i att slå till innan de nya lånereglerna införs. Detsamma gäller hushåll med lägre inkomster och mindre välfyllt sparkonto. Detta eftersom det skärpta amorteringskravet innebär att bolån som är 4,5 gånger större än hushållets sammanlagda bruttoinkomst blir väsentligt mycket dyrare i mars nästa år. För dem med låga inkomster och lite egna pengar att satsa i husaffären, kan alltså även en villa som säljs till ”medelpris”, med hög belåningsgrad, kosta rejält mycket mer att bo i efter den första mars nästa år.

I övrigt kan man summariskt säga, att det kommer att vara lika mycket sälj- och köpläge i Östergötland, före den första mars 2018, som efter.

För även om det blir svårare att få lån, när bankerna inte bara tar höjd för högre räntor, utan även tvingas kräva betydligt högre återbetalningstakt på sina bolån, kommer marknaden för bostäder att vara stabil.

Bostadsbristen är skriande och även om det just nu byggs fler bostäder än på länge kommer det att dröja många år innan utbud och efterfrågan på bostäder möts. Det gäller samtliga tillväxtregioner i landet, av vilka Östergötland är en.

Här är det därför inte i första hand amorteringskravet som avgör, hur fastighetspriserna ska utveckla sig. Tillgången på jobb och bostäder är betydligt viktigare. Där jobben finns, vill många bo. Och när bopriserna går upp i de större städerna, där jobben finns, väljer fler att flytta till kringliggande kommuner och kransorter med bra pendlingsavstånd och goda kommunikationer till de större städerna.

Så i länets två storstäder och i deras närområden kommer den som köper hus att kunna känna sig trygg, även efter det att det nya amorteringskravet införts.

Norrköpingsmäklaren Magnus Dahlgren, som under merparten av sitt 26-åriga engagemang i Svensk Fastighetsförmedling varit en av kedjans absolut mest framgångsrika mäklare, tycker inte man ska stirra sig blind på amorteringskravet.

– Bostadsmarknaden ”hajjar” alltid till lite inför stora beslut, som exempelvis det nya amorteringskravet. Men amorteringskravet och bostadsbristen motverkar varandra. Så istället för att fundera för mycket på de nya lånereglerna, tycker jag man ska se på den situation man själv befinner sig i. Man ska fråga sig varför man vill sälja eller köpa och fundera på vilken lösning som är bäst för en själv, i den situation man just då befinner sig, säger han.

Dahlgren medger visserligen att bomarknaden i de större städerna och deras mer eller mindre omedelbara närhet är betydligt säkrare att investera i, än marknaden i avfolkningsbygder, där huspriserna visserligen är låga, men där avfolkningen kan göra det dyrt att bo och svårt att sälja. Samt att marknaden på landsbygden, påverkas betydligt mer av tillgången till allmänna kommunikationer och kostnaderna för att köra bil, än av nya låneregler och stora företagsetableringar i centralorterna.

Men för den som skaffar sig ordentlig koll på läget inför sin egen fastighetsaffär ser Magnus Dahlgren inga större orosmoln torna upp sig i spåren av de kommande förändringarna.

– Fastighetspriserna har gått upp mycket på senare tid. Men för att bostadsmarknaden ska drabbas av en regelrätt krasch krävs det mer – och annat, avslutar han.

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till Norrköping News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner Norrköping Newsappen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ Norrköping News på Facebook.

-----

No more pages to load