Foto: Pressbild

Kris i hotellnäringen – lärlingsutbildning startar i höst

Samtidigt som hotellen har personalbrist så minskar antalet sökanden till gymnasiets hotell- och turistprogram. För att råda bot på situationen startas nu en lärlingsutbildning

Ny statistik från Skolverket visar att antalet sökande till hotell- och turismprogrammet på gymnasiet har minskat med 13,5 procent i år mot 2017. Detta samtidigt som branschens kompetensbehov ökar. Ett tätare samarbete mellan bransch och skola är en viktig del av lösningen menar Monica Almgren, projektledare för en ny hotellutbildning som Norrköpingsbaserade Lärande i Sverige och Nordic Choice Hotels startar nu i höst. Utbildningen är en lärlingsutbildning som garanterar eleven arbete sex månader efter examen.

– Det är en utmaning när söksiffrorna till hotell- och turismprogrammet fortsätter att minska samtidigt som behovet från hotellnäringen ökar. Därför känns det oerhört bra att vi gör vår del för att möta behovet och startar en ny hotellutbildning tillsammans med en av de främsta i branschen. Elever garanteras anställning i sex månader när de tagit examen, säger Monica Almgren, projektledare för den nya utbildningen på Lärande i Sverige, i ett pressmeddelande.

Eleverna startar sin utbildning som lärlingar hos Quality Hotel Globe, vilket innebär att de gör sin praktiska del av utbildningen på hotellet från början och fortsätter sedan med det under hela utbildningen. Mot slutet av utbildningen riktas kurserna mot önskad yrkesutgång och kompetensbehov. Målet är att samarbetet med Nordic Choice Hotels ska växa och att hotellutbildningen i framtiden ska finnas på Realgymnasiets alla skolor runt om i Sverige.

– Hela branschen skriker efter kompetens och för oss är det självklart att agera och göra något aktivt åt problemet. Vi är otroligt glada att som första hotellkedja kunna erbjuda en attraktiv utbildning med många möjligheter tillsammans med Lärande i Sverige och Realgymnasiet. Detta är precis vad branschen behöver och ligger helt rätt i tiden, säger Ann Ekengren, Senior Vice President People & Culture på Nordic Choice Hotels, i samma pressutskick.