Tembild: Pixabay

Östergötland på världens hållbarhetstopp

Fossilfri kollektivtrafik, matavfall som återvinns och blir värme och skyddet av kultur- och naturmiljöer. Det är några av de faktorer som gjort Östergötland till Sveriges första hållbara turistregion. Det betyder att vårt län är en av de hundra bästa gröna besöksdestinationerna i världen.

Det är organisationen Green Destinations som väljer ut de grönaste besöksdestinationerna i världen. Tidigare har Åre och Sigtuna kommuner varit ensamma svenskar på topp-100-listan över världens mest hållbara besöksmål.

Att Östergötland nu blir första svenska region som får det prestigefulla hållbarhetsdiplomet är stort, tycker Emil Selse – projektledare för Hållbar produktutveckling hos Visit Östergötland.

– Vi har samlat olika hållbarhetsinitiativ i Östergötland och sammantaget utmärker vi oss som ett av de främsta hållbara turistmålen i norra Europa. Vi sökte efter ett sätt att inte bara jobba med produkternas eller företagens hållbarhet, utan att certifiera hela Östergötland. Med arbetet hoppas vi attrahera “rätt” turister som då valt oss för att vi har tagit hand om hållbarhetsperspektivet. Vi hoppas kunna ta ett gemensamt grepp med fler samhällsaktörer nästa gång, säger han i ett pressmeddelande på Region Östergötlands hemsida.

Det som fick Green Destinations att fastna för Östergötland är bland annat vår fossilfria kollektivtrafik som drivs med biogas och vår sophantering i vilken matavfall återvinns till värme.

Även länets arbete med säkerhet, minoritetsfrågor och skyddande av kultur- och naturmiljöer har premierats.

Från Visit Östergötlands håll utmärker man sig internationellt med projekt som Hållbar Produktutveckling med fokus på produkter och företagande i skärgården, Vadstena, Göta kanal och Kinda Kanal. Inom ramen för detta erbjuds bland annat hållbarhetsmetoden Swedish Welcome.