Temabild: Pixabay

Östgötakommuner i topp när grönaste kommunen korades

Ödeshög och Ydre är två av landets grönaste kommuner. Det konstaterade LRF igår, då landets grönaste kommun korades. Sex östgötakommuner fanns med bland de 20 finalisterna. Linköping och Norrköping var två av dem.

För första gången genom tiderna, har Sveriges grönaste kommun utsetts. Bakom titeln står Lantbrukarnas riksförbund – LRF, som vill skapa en ny näringslivsrankning med särskilt fokus på våra gröna näringar och miljön.

Efter ett gediget nomineringsarbete utsågs 20 finalister. Bland dem fanns inte mindre än sex östgötakommuner: Norrköping, Linköping, Motala, Valdemarsvik, Ydre och Ödeshög.

När juryn igår samlades för att kora en vinnare lyckades både Ödeshög och Ydre kvala in på tio-i-topp, där Ödeshög knep den bästa östgötska placeringen med en fjärdeplats.

Vinnare blev halländska Varberg.

Att kvalificera sig till tävlingen är inte det lättaste. Eftersom våra kommuner har stort inflytande över villkoren för dem som driver verksamhet på landsbygden, har LRF formulerat en gedigen uppsättning frågor man vill att de deltagande kommunerna ska svara på. Hur sköter kommunen sådant som livsmedelstillsyn och upphandling? Hur bra är kommunen på att värna den åkermark som finns inom kommungränsen? Hur fungerar kommunikationerna på landsbygden? Det är bara något av det juryn vill veta.

Charlotte Önnestedt, LRF:s kommungruppsordförande i Ödeshög, gläds över fjärdeplatsen.

– En tredjedel av sysselsättningen i Ödeshögs kommun är kopplad till de gröna näringarna. Det har kommunen förstått och har därmed rent generellt en positiv inställning till grönt företagande. Vi har från LRFs sida en kort väg in till kommunkontoret där vi kan gå rakt på sak i viktiga frågor, säger hon i ett pressmeddelande.

Bland de kommunala förtjänsterna i Ödeshög, sätter Önnestedt kommunledningens aktiva arbete för att lyfta villkoren för de gröna näringarna nationellt högt. Detsamma gäller kommunens satsning på en regional livsmedelsstrategi och solceller, som gjort Ödeshög till den svenska kommun som idag har flest solceller per invånare.

– Vår kostchef strävar hela tiden efter att implementera både när- och lokalproducerat. Den lokala maten har verkligen ett starkt fäste här. Nu ska vi från LRF:s sida jobba vidare med att bibehålla bra relationer och korta beslutsvägar till kommunen. De viktiga frågorna för framtiden är jobben, maten och klimatet och där kan vi från de gröna näringarna verkligen visa vägen, säger Charlotte Önnestedt.

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till Norrköping News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner Norrköping Newsappen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ Norrköping News på Facebook.

-----

No more pages to load