Bild: Pixabay.

Pizza på nyårsdagen – en svensk tradition

Att käka pizza på nyårsdagen är, precis som att kolla på Ivanhoe, en svensk tradition. Enligt färsk statistik från Onlinepizza är Norrköpingsbon särskilt svag för kebabpizza.

Att, via app, beställa hem en pizza på nyårsdagen har kommit att bli en lika vanlig tradition som skinka på julbordet och champagne på nyårsafton. Något som leder till att landets många pizzabagare förbereder sig veckor i förväg. Sveriges mest beställda pizza under 2018 var kebabpizza, enligt statistik Onlinepizza, landets största förmedlare av pizzor.

Fler pizzor per sekund

– Efter kringflackande juldagar och ett festligt nyår kan det vara skönt att spendera nyårsdagen i mjukisbyxor och “appa” hem en pizza utan att behöva gå utanför dörren. En tradition som gör att Onlinepizzas 2000 uppkopplade restauranger tillsammans har fler än en beställning i sekunden. Trycket brukar vara som högst mellan 10.00 och 18.00. Då blir det några särskilt intensiva timmar för våra pizzabagare, säger Philip Eide, marknadschef på Onlinepizza, i ett pressmeddelande.

Över 1000 pizzor

För Ghasan Hanna på Pizzeria Maestro i Norrköping är nyårsdagen en svettig dag där han i år förväntar sig över tusen leveranser.

– Föregående år så var det mycket att göra så vi har förberett oss på att kunna leverera ungefär 1000–1200 maträtter. Under första januari så är vi cirka 20 personer som jobbar. Ungefär 10 som enbart löser hemleveranser och resterande är inne i pizzerian på diverse stationer. Under dagen så är vi extra bemannade för att dra ner på väntetider och gör allt för att alla ska kunna få sin mat i god tid, säger Ghasan Hanna.

 

Pizzafavoriter i Norrköping 2018

I samband med årsskiftet har Onlinepizza tagit fram en lista på 2018 års mest populära pizzor i Norrköping. Baserat på årets beställningar är kebabpizza favoriten, med Vesuvio på en stabil andraplats och Hawaii på en tredjeplats.