Foto: Jerry Prütz

Spotify stäms på miljarder

Tillhör du dem som använder musiktjänsten Spotify? Nu stäms det svenska företaget av företrädare för artister som Neil Young, Tom Petty och Rage Against The Machine med flera för uteblivna ersättningar på, i runda tal, 13 miljarder kronor.

Nu stämmer det amerikanska musikförlaget, Wixen Music Publishing, den svenska streamingtjänsten Spotify, för upphovsrättsbrott enligt flera amerikanska medier som Hollywood Reporter och Variety såväl som ett flertal svenska medier.

Musikförlaget, företräder bland annat, artister som Neil Young, The Doors, Tom Petty och Rage Against The Machine, har lämnat in en lista på 10 748 låtar som de menar, Spotify inte har rätt att använda eller saknar rätt licens för. Dessa låtar ska ha använts när bolaget lanserade sig i USA.

Förlaget kräver Spotify på 150.000 dollar per låt, vilket är maxbeloppet och innebär en stämning på minst 1,6 miljarder dollar, inklusive advokatkostnader. Det motsvarar cirka 13 miljarder svenska kronor.

Det är inte första gången som Spotify är i blåsväder och få ta emot en stämningsansökan. Senast i maj 2017 nåddes en förlikning i ett liknande fall. Neil Young kom relativt nyligen tillbaka till Spotify efter att ha dragit tillbaka hela sin katalog då han, bland annat, ansåg att ljudet inte höll tillräckligt hög kvalité.

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till Norrköping News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner Norrköping Newsappen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ Norrköping News på Facebook.

-----

No more pages to load