Temabild: Pixabay

Svarthandel med uppehållstillstånd gav fängelse

Tillsammans hjälpte de tre Norrköpingsborna 800 syrier att få svenskt uppehållstillstånd och ta sig till Sverige. För besväret tog de i vissa fall mer än rundligt betalt – under bordet. Nu har två av männen dömts till fängelse för grovt ocker och bokföringsbrott. Den tredje får samhällstjänst.

Det var i november 2016 som Ekobrottsmyndigheten, Skatteverket och Riksenheten mot internationell brottslighet gjorde ett gemensamt tillslag mot de tre männen. Tillsammans misstänktes de ha organiserat människosmuggling från Syrien till Sverige i en lokal i Norrköping.

Tillstånd och resor för 800 syrier

Totalt ska männen, mot betalning, ha ordnat permanent svenskt uppehållstillstånd  – PUT – åt 800 syrier. De ska även ha hjälpt dem att ta sig till Sverige och att växla pengar. Även detta mot avgift.

Någon människosmuggling har det dock alls inte rört sig om, enligt de misstänkta. De medger visserligen att de tagit betalt för att hjälpa syrier få svenskt uppehållstillstånd. Men det har handlat om fullt lagliga konsult- och resebyråtjänster som bedrivits i bolagsform.

25 miljoner i svartaffärer

Priset för företagarnas tjänster kunde dock variera från 5 000 – 200 000 kronor per familj. En stor del av inkomsterna hade dessutom inte bokförts.

Det ledde till att männen åtalades för grovt ocker och bokföringsbrott. Utpekad som huvudman i härvan blev en 55-årig Norrköpingsbo med eget företag. Totalt ansågs han ha undanhållit inkomster i 10-miljonersklassen från beskattning.

Till sin hjälp ansågs ”huvudmannen” ha haft två andra Norrköpingsbor – 39 och 49 år gamla – som i sin tur drivit ett gemensamt företag i samma lokaler som 55-åringen. Även dessa män visade sig ha hanterat stora summor svarta pengar i anslutning till den misstänkta människosmugglingen. Enligt myndigheterna ska det i deras fall handla om cirka 15 miljoner som inte tagits upp till beskattning.

Ytterligare en man, en 53-åring från Södertälje, åtalades för medhjälp till grovt ocker eftersom han ansågs ha hjälpt de tre Norrköpingsborna.

Fängelse och samhällstjänst

Nu har den 55-årige huvudmannen och två av hans medhjälpare fått sina domar.

55-åringen får plikta med tre års fängelse för tre fall av grovt ocker och fem fall av bokföringsbrott. Hans 39-årige ”affärspartner” döms till ett års fängelse för bokföringsbrott. 39-åringen beläggs även med ett 5-årigt näringsförbud. Den 49-årige kompanjonen slipper undan med villkorlig dom och 120 timmars samhällstjänst. Den 53-årige Södertäljebon som åtalats för medhjälp frias helt.

– Jag och min kollega Susanne Hedberg Norén på Ekobrottsmyndigheten har gått igenom domen lite kort och vi tycker i huvudsak att det är en okej dom, men vi är lite förvånade när det gäller bedömningen av resebyråverksamheten. Den delen överväger vi att överklaga fast vi har inte tagit något beslut om det ännu, säger Karin Sandén, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten till nt.se (betalvägg).