Foto: Monica Bergström

Tvärnit för nybyggandet

Nybyggandet i Östergötland har slagit tvärnit.

Nybyggandet i Östergötland minskar drastiskt. Under de första nio månaderna under 2018 byggdes 1 472 nya bostäder i länet. Det är en minskning med 627 bostäder, jämfört med samma period förra året, och ett ras med 30 procent. I riket är minskningen 16 procent. Det visar nya siffror från Statistiska Centralbyrån som bostadsutvecklaren OBOS har sammanställt.

”Två avgörande hinder”

– Bostadsbyggandet måste öka för att hela Sverige ska leva och för att vi ska kunna minska bostadsbristen. Vi ser två avgörande hinder för bostadsbyggandet just nu. Dels har Finansinspektionens amorteringskrav gjort att många inte kan finansiera sitt bostadsköp, dels är många kommuner inte tillräckligt snabba och effektiva i att tillgängliggöra byggbar mark. Nu behövs en långsiktig bostadspolitik med tydliga spelregler som går att lita på, säger Joakim Henriksson, vd för OBOS Sverige, i ett pressmeddelande.

Bostadsbrist

Trots att det byggs färre bostäder så råder det, enligt Boverket, bostadsbrist i 243 av 290 svenska kommuner.

– Vi vill att alla ska kunna bo på det sätt som passar dem. Men fler bostäder till rimliga priser kräver både handlingskraft från politiken och nytänkande i byggsektorn, säger Joakim Henriksson.