Åklagaren: Parets halsar var avskurna

Det par som hittades mördade i deras egna hem i Mantorp förra året hade fått halsarna avskurna. Det meddelade åklagaren på tisdagens presskonferens.

– Det är brutala mord, säger kammaråklagare Helene Gestrin.

Det var på söndagen den 12 juni förra året som en man och en kvinna hittade brutalt mördade i deras egna hem. Paret hade tejpats kraftigt och sedan fått halsarna avskurna. Mannen hade även utsatts för våld innan han hade dött.
– Han hade en sårskada i pannan, bruten näsa samt tre brutna revben. Både mannen och kvinnan hade tejpats fast i köksstolarna och över deras munnar vilket gjorde att de inte kunde andas, säger Helene Gestrin.

Paret dog på söndagen, när de påträffades tillkallades ambulans men deras liv gick inte att rädda.
– De låg på köksgolvet och innan platsen lämnades hade det hällts vätska på dem och i huset, all möjlig vätska som fanns i huset hade använts.

Paret var tejpade på kroppen och hela deras huvuden var tejpade, när polisen lossade tejpen fanns det en liten bit av en handske kvar bakom tejpen som satt på den mördade mannen. Den plastbiten har blivit ett viktigt bevis.
– Det var en bit av toppen av en handske som hade blivit kvar bakom tejpen och som vi fann vid mannens bakhuvud.

På brottsplatsen hittas även en liten kula från en soft airgun. Det vapnet ska den misstänkte 24-åringen från Mullsjö ha köpt in på vägen till Mantorp. PÅ vägen dit ska han också ha köpt stora mängder tejp samt en kniv. Några av bevisen är även skoavtryck i parets bostad. Men själva huset var inte genomsökt.
– Det var prydligt i ordning förutom i köket där de utsatts för det grova brottet.

Även fingeravtryck har kollats på allt i huset bland annat parets mobiltelefoner som fanns vid plånböckerna. Parets betalkort var borta. Sedan hade 20 000 kronor flyttats från kvinnans konto, från hennes sparkonto till hennes uttagskonto. En stund senare togs det ut 15 000 kronor från en uttagsautomat i Borensberg och ytterligare ett försök att få ut 5 000 kronor gjordes. Det försöket misslyckades på grund av en uttagningsspärr.

– Det som leder till att vi misstänker den här personen är framför allt är skospåren samt dna-spåren. Det som också spelar stor roll är tejperna.

Genom mobiltelefontrafik har polisen kunnat se 24-åringens rörelsemönster. Den 11 juni lämnade mannen sitt hem i Mullsjö, han åkte via Jönköping till Mjölby och Mantorp. På väg dit hade han enligt åklagaren handlat en soft airgun, en fiskekninv samt en stor mängd tejp.

– Hans rörelsemönster samt hans inköp stämmer överens med den här personen. När hans dna kontrolleras stämmer det också överens med det man hittat i handskdelen samt på mannens mobiltelefon.

Efter några dagar lämnade 24-åringen sin soft air gun tillbaka till butiken. När polisen gick igenom vapnet hittade polisen den mördade mannens blod på kolven.

– Motivet är fortfarande oklart, säger Gunilla Broman som är utredningsledare.

– Mannens förklaring är att han har kört planlöst men medger att han har varit på platsen, varit med och tejpat paren samt tagit ut pengar men har inte velat uttala sig mer. Han menar att han inte har varit ensam.

Men polisen har inte hittat fler spår än de som tillhör den misstänkta 24-åringen.
– Dna, fingeravtryck samt skospår kommer från 24-åringen och inget av det polisen fått fram har gett indikationer på att det fanns någon annan med, säger Helene Gestrin.