En man sköts till döds av en polis. Bild från den aktuella kvällen: Niklas Luks

Dödsskjutningen i Norrköping – polisen slipper åtal

Efter en stor polisinsats i juli i år sköts en man i 30-årsåldern till döds i centrala Norrköping. Åklagaren lägger nu ner ärendet.

Det var i samband med ett polisingripande i som mannen avled efter en skottlossning. Särskilda åklagarkammaren inledde en förundersökning i syfte att utreda om tjänstefel begåtts. Denna förundersökning är nu nedlagd efter beslut av åklagare. Det meddelar Åklagarmyndigheten i dag torsdag.

– Utredningen har visat att polisen befunnit sig i en nödvärnssituation och att det inte varit uppenbart oförsvarligt att skjuta verkanseld. Jag har därför beslutat att förundersökningen ska läggas ner, säger chefsåklagare Martin Tidén vid Särskilda åklagarkammaren, i en kommentar.

Under den aktuella kvällen hade polis larmats till platsen för att bistå en läkare vid en läkarundersökning hos mannen, något som mannen motsatt sig. Mannen gick då till attack varpå en av polismännen avlossade skott. Den läkare som var med på platsen ska förgäves ha försökt rädda mannens liv.

Åklagare i särskilda åklagarkammaren tog över utredningen.

– Det är rutin att inleda förundersökning vid sådana händelser men innebär alltså inte att någon polis är misstänkt för något brott i nuläget. Förundersökningen riktas inte mot någon person utan är inledd för att vi ska kunna vidta utredningsåtgärder. I övrigt kan jag inte lämna ytterligare kommentarer i ärendet, säger Martin Tidén.

DETTA HAR HÄNT:

Polisen inte misstänkt för brott efter dödsskjutning i Norrköping