Norrköpings tingsrätt. Foto: Monica Bergström

Fler polisärenden går till åklagare – men inte bland våldsbrotten

Antalet polisärenden som går till åklagare ökade under 2017, men när det gäller våldsbrott så gick det i andra riktningen.

För första gången sedan 2010 ökade Polisen under fjolåret antalet ärenden som går till åklagare. Antalet redovisade ärenden ökade med 3,1 procent jämfört med 2016. 

? Vår ambition är självklart att fortsätta öka ärenderedovisningen. Våra polisanställda sliter hårt för att uppnå detta. Samtidigt har vi haft ett ansträngande år med historiska nivåer för det dödliga våldet i kriminella miljöer, terrorattentat, och attacker mot polisanställda som belastar verksamheten. Det påverkar självklart utredningsresultatet, säger rikspolischef Dan Eliasson i ett pressmeddelande.

Men när det gäller våldsbrott så pekar det i fel riktning, då antalet ärenden till åklagare minskade med 2,7 procent under året.

? Vi har här en stor utmaning. Mord i gängmiljöer, våldtäkter, sexualbrott mot unga på internet och andra allvarliga och svårutredda brott ökar i samhället. Det kräver stora resurser och påverkar polisens förmåga att möta brottsligheten i medborgarnas vardag. Därför krävs kraftfulla insatser från fler samhällskrafter för att försvåra och förebygga grov brottslighet, säger Dan Eliasson.

 

Så ska utredningsresultaten förbättras

Under hösten har ytterligare cirka 300 civilanställda anställts. Just nu pågår också en stor utbyggnad av polisutbildningen som gör att antalet poliser beräknas börja öka i slutet av 2018. Totalt ska 1 500 fler poliser utbildas.
Satsningarna på att utveckla IT- och teknikstödet fortsätter. Över 10 000 smarta telefoner har delats ut, vilka fylls på med appar som möjliggör tidiga utredningsåtgärder. Mer användarvänliga IT-stöd är under utveckling.
Polisen arbetar med brett metodutvecklingspaket för att effektivisera arbetsmetoder och arbetsprocesser.

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till Norrköping News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner Norrköping Newsappen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ Norrköping News på Facebook.

-----

No more pages to load