Bild: Ana Maria Puljiz

Konstverk på ljusfestivalen vandaliserat – tas bort

Vandaler har förstört ett av konstverken på Norrköping Light Festival. Nu tas konstverket bort.

Konstverket Enthalpy saboterades redan före invigningen. Nu har vandaler åter varit framme och förstört.

– Sedan monteringen är det här andra gången som just detta konstverk saboteras. Efter första gången reparerades konstverket akut och var åter på plats under fredagens invigning, säger Maria Olofsson, evenemangskoordinator på Upplev Norrköping och projektledare för Norrköping Light Festival, i ett pressmeddelande.

Interaktivt

Enthalpy är ett interaktivt konstverk bestående av fyra separata skärmar kopplade till värmekameror. Kamerorna läser av kroppsvärme på besökarna som visas på skärmarna som en värmebild.

Under onsdagskvällen och torsdagsmorgonen har skapelsen vid Strömparken förstörts. Datorer har stulits, skärmarna har sparkats sönder och kastats i Motala ström. En polisanmälan har upprättats gällande skadegörelse. Konstverket tas nu bort permanent.

”Ledsamt”

– Enthalpy är unikt i årets Norrköping Light Festival eftersom det är ett interaktivt konstverk som uppmanar till engagemang. Det är verkligen ledsamt att vi nu på grund av skadegörelse tvingas ta bort konstverket ur utställningen, säger Christina Leinonen, platschef och turist- och marknadsansvarig på Upplev Norrköping, i samma pressmeddelande.