Bild: Pixabay

Maria – en siffra i våldtäktsstatistiken

I december publicerade News polisens statistik över antalet anmälda våldtäkter mellan 2013 och 2017. En av de utsatta kvinnorna är Maria i Norrköping.

Vi har valt att kalla henne Maria men i verkligheten heter hon något annat. Inte för att hon på något sätt inte kan stå för sin historia och att hon blivit våldtagen men för att det fortfarande är belagt med både skuld, skam och misstro i samhället.

Vi träffas i hennes och hennes, sen ett år tillbaka, sambo i deras lägenhet. I familjen ingår även en liten trygg hund. I denna lilla lurviga varelse finner Maria mycket stöd och tröst. Även föräldrar, syskon, familj och vänner står bakom Maria.

– Jag blev våldtagen i oktober 2015 och sedan lades utredningen ner i augusti året efter, öppnar Maria och fortsätter sedan med att berätta om den våldtäkt hon blev utsatt för en natt i oktober då hon, rejält berusad, ångrar att hon satte sig i svarttaxi.

Hon blev lovad att få åka gratis mot att utföra vissa sexuella tjänster men när det plötsligt kom ytterligare en man till platsen ångrade hon sig och sa nej. Detta togs det ingen hänsyn till och hon blev våldtagen.

Av förbiåkande, minuter efter att gärningsmännen lämnade platsen, kontaktades polis och det gjordes en läkarundersökning, det hölls förhör och hela tiden så betraktade hon det som skedde lite utifrån och som att det inte var henne det handlade om.

– Det fanns DNA som bevisade vad som hänt, berättar Maria och läser upp delar av de förhör som hållits.

– Dock nekade den mannen och den som senare kom till platsen har inte gått att få tag på. Så nu är vi här, säger Maria som för tillfället är sjukskriven från sitt arbete. Ett arbete hon älskar och hon har även fått stort stöd av sin chef. Men i stort sett är det allt, hon har känt sig övergiven av både polisen och sjukvården. Hon har sedan tidigare en historia av psykisk ohälsa och det har inte blivit bättre efter att hon blev våldtagen.

– Jag är alltid rädd när jag är ute och jag går ogärna ensam på kvällen. Oftast har jag hunden med mig och lämnar även balkongdörren öppen så att min sambo ska kunna höra mig om jag skriker. Jag ser även till att ha något med mig som jag ska kunna försvara mig med, berättar Maria som även flera gånger önskat att hon var död. Hon har gjort ett par självmordsförsök och hon har en PTSD-diagnos.

– Jag försöker att vara stark och ta mig ur det här men det är tufft. Jag ska snart börja arbeta igen men min vardag är i allra högsta grad påverkad av det jag varit utsatt för, avslutar Maria som just startat upp #migseringen för att stärka sig själv och stötta andra som även de blivit våldtagna och sedan känt sig övergivna och svikna av staten och rättssystemet.

 

Våldtäkterna ökar i Norrköping

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till Norrköping News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner Norrköping Newsappen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ Norrköping News på Facebook.

-----

No more pages to load