Foto: Monica Bergström

Bygg en ny stad mellan Linköping och Norrköping

Insändarskribenten Simon Liedgren har drömmar om att en ny stad byggs mellan Linköping och Norrköping.

Nyligen blev det kanske inte helt klart med massor av nya bostäder mellan Uppsala och Stockholm, men de planerna har åtminstone tagit ett mycket stort kliv närmare verklighet. Fyrspår mellan Uppsala och Linköping kan ge förutsättningar för många nya bostäder i Södra Uppsala och Knivsta, och det pratas till och med om nya städer. Tack vare av ett fyrspår.

Vet ni vad? Om Ostlänken byggs, oavsett teknikval och hastighet, så får ju vi i Östergötland också i praktiken ett fyrspår! Två nya spår som byggs utöver de två spår som redan finns på den södra stambanan. Fyra spår. Två plus två.

Två plus två blir ju egentligen fyra, men ni som gått på Folkungaskolan vet ju att två plus två sägs bli fem. Och så kan det kanske bli också, för oss, i detta fall. Att vi får någonting vars summa blir mer och större än de enskilda delarna.

Kanske kunde vi helt enkelt kopiera upplänningarnas idéer och koncept, men i mindre skala utifrån våra egna behov? Den nya infrastrukturen kan öppna möjligheter för bostadsbyggande även i våra nejder.

Vad sägs om att dra ännu mera nytta av pendlingsmöjligheterna och satsa på att bygga många nya bostäder i Kimstad och Linghem samt anlägga en helt ny stad med runt 10 000-15 000 invånare mellan Linköping och Norrköping, ungefär vid Roxens mest östra vattendrag? Med pendlingsavstånd till både Linköping och Norrköping såväl som närheten till Roxens vackra vatten blir dessa bostäder nog attraktiva för många.

Om Ostlänken blir färdig så frigörs utrymme för pendeltågstrafik på den befintliga södra stambanan. Även busstrafik utmed E4 skulle kunna fungera som pendelmöjlighet om tågtrafiken skulle få oväntade problem.

Ser man i det längre perspektivet skulle kanske en helt ny småstad om 40 år växa till runt 40 000 invånare och få en egen liten flygplats som fungerar som en flygplats för både Linköping och Norrköping, på två mils avstånd från båda städerna. Kanske till och med ett eget mindre universitetscampus.

Det här känns som en idé värd att utforska. En ny småstad på östgötaslätten med tillhörande tågstation samt utökat satsande på Linghem och Kimstad skulle kunna ge många nya bostäder och knyta ihop regionen ännu mer än i dagsläget. Ny infrastruktur och nya bostäder kan gå hand i hand.

Simon Liedgren, privatperson

Gör som Simon Liedgren och tyck till om detta ämne eller något annat. Debattera på vår Facebook-sida eller skicka in din insändare till oss: press@norrkopingnews.se

Missa inga nyheter:

Ladda ner Norrköping Newsappen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ Norrköping News på Facebook.

-----

No more pages to load