Därför vill vi satsa på sex timmars arbetsdag

Där sex timmars arbetsdag har prövats har resultaten varit mycket positiva, skriver vänsterpartisterna Peter Butros och Kerstin Lundberg i sin debattartikel.

I de kommuner som har prövat sex timmars arbetsdag har resultaten varit oerhört positiva. De anställda stressar mindre och mår allt bättre. Det ger också bättre service inom exempelvis äldreboenden och hemtjänsten för brukarna när personalen både orkar mer och har mer tid. Därför vill Vänsterpartiet fortsätta bygga ut satsningar på sex timmars arbetsdag med bibehållen lön.

Runt om i Sveriges kommuner pågår just nu försök med att erbjuda sex timmars arbetsdag med bibehållen lön. Det mest uppmärksammade försöket har nog varit på Svartedalens äldreboende i Göteborg. Från början av 2015 till slutet av 2016, under drygt två år, har de anställda på Svartedalens äldreboende fått sex timmars arbetsdag samtidigt som de fått behålla full lön. Projektet övervakades noga av forskare och uppmärksammades även internationellt.

Resultaten blev över förväntan. Med sex timmars arbetsdag blev personalen mindre stressad, mådde bättre och sjukskrev sig mer sällan vilket också gav ökad kontinuitet för äldreboendets hyresgäster. Resultaten jämfördes med ett referensboende där exempelvis sjukskrivningarna ökade markant och personalen mådde sämre. Fördelarna med sex timmars arbetsdag för både de anställda och brukarna i välfärden går inte att underskatta.

Försöken med sex timmars arbetsdag är en naturlig fortsättning på den arbetstidsförkortning som arbetarrörelsen stridit för genom århundraden. Att åtta timmars arbetsdag har blivit norm för heltidsarbete betyder inte att det passar alla verksamheter bäst. Särskilt inte de arbeten som ofta är kvinnodominerade i välfärdssektorn. Här ser vi hur våra anställda kämpar med att få tiden att gå ihop. Hur stressen tilltar och sjukskrivningarna ökar. Det måste vi göra något åt och att sänka arbetstiden, samtidigt som lönerna bibehålls, är en satsning på de anställda i vår välfärdssektor som definitivt behövs.

Vi i Vänsterpartiet vill fortsätta stärka satsningen på 6 timmars arbetsdag. I våra förhandlingar med regeringen vill vi avsätta 2,5 miljarder kronor under 3 år för denna satsning. Landsting och kommuner runt om i Sverige ska få möjlighet att erbjuda 6 timmars arbetstid för de anställda med bibehållen på en enhet i välfärdssektorn. Försöken ska naturligtvis följas noga men är ett första steg till en generell arbetstidsförkortning.

Där Vänsterpartiet är med och styr, där gör vi också skillnad. Att Svartedalen äldreboende i Göteborg blivit pionjärer för sex timmars arbetsdag är inte konstigt. I Göteborg är Vänsterpartiet, som drivit på frågan, med och styr med sina rödgröna samarbetspartier. Det ska jämföras med situationen i exempelvis Norrköping där Socialdemokraterna styr med borgerliga partier. Där vägrar majoriteten genomföra ett sådant försök på Vänsterpartiets initiativ, trots de fördelar som finns med sänkt arbetstid.

Vi kommer att fortsätta strida för en bättre och stressfri arbetsmiljö för våra anställda och ge bättre service inom välfärdssektorn. Vi är övertygade om att sänkt arbetstid och sex timmars arbetsdag med bibehållen lön är en viktig del av den satsningen.

Peter Butros, ledamot Vänsterpartiet Östergötland
Kerstin Lundberg, gruppledare Vänsterpartiet Motala

Gör som Peter och Kerstin och tyck till om detta ämne eller något annat. Debattera på vår Facebook-sida eller skicka in din debattartikel till oss: press@norrkopingnews.se

Missa inga nyheter:

Ladda ner Norrköping Newsappen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ Norrköping News på Facebook.

-----

No more pages to load