I det gamla bageriet ska det nu bli bryggeri. Robin Sanderfalk berättar om planerna för den lilla butiksdelen. Foto: Niklas Luks Robin Sanderfalk, Ceith Landin och Peder Josephsson  ska få det att jäsa i det gamla bageriet i Rejmyre igen. Foto: Privat Robin Sandersfalk framför det gamla bageriet i Rejmyre hantverksby, lokalerna  som snart ska inrymma ett ölbryggeri. Foto: Niklas Luks Här – i det gamla bageriet i Rejmyre hantverksby ska snart ett lokalt microbryggeri tas i bruk. Foto: Niklas Luks

De ska starta ölbryggeri i hantverksbyn

Snart kommer det att jäsa i det gamla bageriet i Rejmyre igen. Den här gången är det öljästen som kommer att få jobba.

Iden om att starta ett ölbryggeri i hantverksbyn i Rejmyre har funnits i ett par år. Nu är hyreskontraktet påskrivet, utrustning inköpt och renovering av lokalerna påbörjad.

– Vi hoppas kunna provköra maskinerna i september och servera vårt första öl i oktober, i samband med oktoberfesten, säger Robin Sanderfalk som är en av tre delägare i det nystartade bryggeriföretaget.

Lokalerna för bryggeriet är det gamla bageriet i Hantverksbyn. Här finns redan vatten indraget och rätt sorts el installerad. Dessutom finns en liten del i lokalen som ska iordningställas som butik.

I ett inre rum ska kokkärlet och de fem jästankarna stå. Utrustningen är köpt och väntar bara på att monteras upp.

– Vi har köpt utrustningen begagnad och med den utrustning vi har kan vi koka 200 liter och jäsa två kubik samtidigt. Det betyder att vi kan ha fem sorters öl på gång samtidigt, säger Robin Sanderfalk.

Tanken är att man ska börja med ett par sorter ipa och någon sort lager. Det två ölsorterna behöver inte så lång tid på sig att bli klart. Stouten får vänta.

– Det som brukar vara kännetecknande för microbryggerier är att man ofta gör sig kända genom att vara utanför den vanliga ramen. Och så har även vi tänkt, säger Robin Sanderfalk.

– En av fördelarna med att vara ett litet bryggeri är att man kan göra små serier och testa dem. Vi kan till exempel göra 200 liter hallonöl och sedan så testar vi något annat.

De som står bakom Rejmyre hantverksbys bryggeri är förutom Robin Sanderfalk, Ceith Landin och Peder Josephsson.

Robin Sanderfalk driver sedan två år tillbaka glassbutiken i Rejmyre, har tidigare jobbat på krog i många år och har ett stort öl och dryckintresse.

Ceith Landin har varit kock sedan 1989 och krögare i tio år. Han driver Gästgiveriet i byn.

Den tredje spelaren är Peder Josephsson som jobbar som kock på Gästgiveriet och har ett specialintresse i kaffe. Peder är dessutom utbildad bryggtekniker och har jobbat på bryggeri i Nyköping i 11 år.

Nästa steg i processen – förutom renoveringen av lokalerna – är att ansöka om, och beviljas, alla nödvändiga tillstånd för att få köra igång bryggeriet.

Missa inga nyheter:

Ladda ner Norrköping Newsappen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ Norrköping News på Facebook.

-----

No more pages to load