SSU och LO går till angrepp mot SD:s politik som de menar slår mot unga. Bild: SSU

SSU & LO: Fem skäl – så slår SD:s politik mot unga

SD har inte bara en rasistisk politik, arbetarfientlig högerpolitik. De för också en politik som slår hårt mot unga, skriver debattörerna, bland andra Lisa Nåbo, ordförande SSU Östergötland.

DEBATT. Den 9 september går Sverige till val och det är ett ödesval. Det handlar om vi ska fortsätta satsa på välfärden och en trygg arbetsmarknad för Sveriges unga eller sänka skatten och försämra villkoren. Men det handlar också om SD ska få inflytande över svensk politik. LO och LO:s ungdomsförbund SSU bekymrar oss av det ökade stöd som Sverigedemokraterna får. Det är skrämmande att ett arbetarfientligt parti med rötterna i nazismen har växt till att bli det näst största partiet bland LO-medlemmar och i vissa mätningar även det nästa största partiet i landet.

Det är dags att syna hur SD:s politik slår mot unga. För SD har inte bara en rasistisk politik, arbetarfientlig högerpolitik. De för också en politik som slår hårt mot unga. Här är fem skäl till varför du som ung inte borde rösta på Sverigedemokraterna:

1. SD vill göra det lättare att sparka unga: Många unga, inte minst inom LO-yrken, kommer till en arbetsmarknad där osäkra villkor och visstidsanställningar snarare är regel än undantag. Socialdemokraterna presenterade nyligen ett program för att få bort detta och skapa en tryggare arbetsmarknad för bland annat unga. Sverigedemokraterna vill däremot gå i motsatt riktning. Genom att försämra lagen om anställningsskydd vill de ge mer makt åt arbetsgivarna. I praktiken innebär det att unga riskerar att vara provanställda på livstid. Vem vågar ställa krav på jobbet och säga ifrån när någonting är fel om man när som helst riskerar att få sparken? Inte många.

2. SD vill sänka ungas löner: Redan idag har många unga svårt att klara sig på sin lön. Trots den tuffa situation som råder på arbetsmarknaden vill Sverigedemokraterna göra det ännu svårare för unga att klara sig. De vill tillsammans med Moderaterna och de övriga allianspartierna lagstifta om lägre löner för nyanlända och unga. De lönenivåer som fack och arbetsgivare kommit överens om ska inte längre gälla och det är de unga som har sina första jobb som får betala det högsta priset för det.

3. SD berövar unga på landsbygden sin framtidstro: Sverigedemokraterna säger sig ofta ta avstånd från storstadsperspektivet och menar att man satsar på landsbygden. Men Sverigedemokraternas förslag på nedskärningar i statsbidragen till kommuner och landsting kommer att kosta landsbygdskommunerna miljontals kronor. Med Sverigedemokraternas politik skulle det bli ännu svårare för landsbygdskommunerna att överleva och nästintill omöjligt för unga som vill leva i mindre kommuner att göra det med samma service och välfärd som i storstäderna.

4. Svårare att göra abort: Sverigedemokraterna går till val på att omyndigförklara Sveriges kvinnor. Genom att begränsa aborträtten vill de att kvinnor ska behöva be om tillåtelse hos socialstyrelsen för att få göra abort efter vecka 12.  De flesta som gör en abort idag är mellan 20 och 24 år gamla. I Sverige ska makten att bestämma över sin kropp ligga hos kvinnan själv – inte hos en man eller en myndighet. Vi Socialdemokrater står upp och kämpar för kvinnors rätt, en stark aborträtt på kvinnors sida.

5. SD är för vinstjakten i skolan. Sverigedemokraterna har inga problem med att riskkapitalister gör vinst på skatten du och jag betalar in varje månad. I juni röstade de tillsammans med Alliansen ner Socialdemokraternas förslag att begränsa vinsterna. Miljarder som egentligen borde gå till en bättre skola och sjukvård försvinner tack vare högern och SD iväg från svensk välfärd. När vinst är den främsta drivkraften för skolföretag eller företag inom vården så hamnar elevernas rätt till en jämlik skolgång och unga löntagares rätt till schysta villkor i andra hand. För Socialdemokraterna, SSU och LO är det tvärtom självklart att våra gemensamma skattepengar ska gå till elever och välfärdens personal framför vinstuttag till riskkapitalisters egna fickor.

Philip Botström, förbundsordförande SSU
Karl-Petter Thorwaldsson, ordförande LO
Lisa Nåbo, ordförande SSU Östergötland
Majlene Westerberg, ordförande LO-distriktet i Mellansverige

Gör som debattörerna och tyck till om detta ämne eller något annat. Debattera på vår Facebook-sida eller skicka in din debattartikel till oss på: press@norrkopingnews.se