Linda Westerlund Snecker (V).
Foto: Riksdagen/Pixabay

Straffet måste stå i relation till brottet

Moderaterna vill återgå till ett medeltida rättsväsende utan rättssäkerhet med ofinansierade och otroligt dyra förslag som kommer öka kriminaliteten, skriver Linda Westerlund Snecker i sin replik.

DEBATT. Ett straff ska stå i relation till brottet som har begåtts och avgöras av domstol. Det är grundläggande juridisk kunskap som vilken politiker som helst borde ha. Men det har Moderaternas Tomas Tobé och Christian Gustavsson missat. I stället vill Tobé och Gustavsson ändra på den svenska rättsordningen genom att låta brottsoffret avgöra straffets längd. Det går inte att tolka Moderaternas argumentation på något annat sätt när Tobé och Gustavsson skriver om brottsoffrets ”upprättelse”, vilket enbart är känsloargument och som inte alls hör hemma i juridiken.

Men upprättelse är inte att sätta brottsoffret i centrum, det görs däremot genom att förmedla fler målsägandebiträde, mer stöd, tydlig och bra information genom hela rättskedjan. Att sätta kvinnan som blivit våldtagen, brottsoffret, i centrum, det är att se till att den stora majoritet av våldtäkter som utförs faktiskt utreds av polisen, att kvinnan blir trodd på och att vi har ett samhälle som efter #metoo storsatsar mot mäns våld mot kvinnor. Det gör Vänsterpartiet. Moderaterna är tysta.

Moderaternas förslag om att fler ska sitta på anstalt under längre tid riskerar dessutom att öka kriminaliteten, eftersom att låsa in personer på långa straff ökar risken för att personen återgår i en kriminell livsstil efter frigivning. Att låsa in unga personer under lång tid är ett klockrent sätt att öka antalet livstidskriminella, vilket innebär ännu större kostnader för samhället och rättsväsendet.

Jag noterar att Moderatmännen inte med ett enda ord beskriver vad partiets kriminalpolitiska förslag kommer att kosta. Ett år i fängelse kostar ungefär en miljon per år och person. Vilket visar på att förslag om längre straff och att fler ska sitta på anstalt är förslag som Moderaterna inte kan finansiera. Enligt uträkningen riksdagens utredningstjänst har gjort kommer summan landa på ungefär 945 miljoner per år. Enorma summor som skulle kunna finansiera många poliser, lärare och undersköterskor. Summor som Moderaterna inte ens har lagt in i någon budget.

Att bry sig om brottsoffren är att föra en politik som vill förhindra att brottsligheten ökar, det kan enbart ett feministiskt och rättvist samhälle göra. Men i stället vill Moderaterna återgå till ett medeltida rättsväsende utan rättssäkerhet med ofinansierade och otroligt dyra förslag som kommer öka kriminaliteten.

Linda Westerlund Snecker, rättspolitisk talesperson Vänsterpartiet

Gör som debattören och tyck till om detta ämne eller något annat. Debattera på vår Facebook-sida eller skicka in din debattartikel till oss på: press@norrkopingnews.se

Läs även Moderaternas debattartikel:

“Bort med straffrabatten för unga brottslingar”