Eleonor Léone.
Bild: Angeliqa Jonsson

”Empati är något man måste öva på”

Hon sjunger, dansar, showar och spexar. Och så är hon en sann entreprenör. Men frilansartisten Eleonor Léone har även en privat mission – att sprida kunskap till unga om hur man skyddar sig mot hat på nätet.

Tillsammans med artistkollegan Marcus Fyrberg, vill Eleonor Léone göra något viktigt. Resultatet har blivit skolföreställningen “Se mig!”, som handlar om ungas liv på sociala medier, behovet av att passa in och om utanförskap.
Bild: Eleonor Leone och Marcus Fyrberg

Eleonor Léone, 25, är en tjej med lika många järn i elden som hon har ansikten och alter-egon.

Barnfödd i Finspång och boende i Norrköping försörjer hon sig på att sjunga och dansa, i allt från stora musikaler och shower, till mer privata tillställningar, som jubileumsfester och bröllop.

Hennes karaktär Finspångsbruden har gett henne närmare 20 000 ”gillare” på Facebook, som följer hennes späckade arbetsschema och låter sig roas av hennes komiska filmsnuttar och kommentarer.

Att försörja sig som frilansartist är ett hårt arbete, som inte bara kräver att man är bäst i världen på sin konstart.

– Man måste vara en entreprenör också. Samtidigt som man jobbar i princip dygnet runt måste man hela tiden jaga nytt. Och man får aldrig tacka nej till något för då har man förlorat alla framtida gig för den kontakten. Det finns hur många människor som helst, som vill precis samma saker som man själv, därute, säger Eleonor Léone.

Själv är hon van vid de många arbetstimmarna. Sitt första musikaljobb hade hon vid fem års ålder och att hon idag, som hon själv beskriver det, kan försörja sig på sin hobby, gör allt slit betydligt mindre slitsamt, än om artisteriet bara varit ”ett helt vanligt jobb”.

Men fastän allt för det mesta känns glatt och positivt, händer det att Eleonor Léone får en känsla av att hon kanske inte åstadkommer så mycket mer än att roa någon för en liten stund.

För snart två år sedan visade det sig att hon delade denna känsla med sin kollega, Marcus Fyrberg.

Tillsammans bestämde de sig för att göra något ”viktigt”.

Resultatet blev föreställningen ”Se mig!” – ett teaterstycke som handlar om ungdomar, deras liv på sociala medier, vikten av att passa in och om utanförskap.

– Vi ville göra något för ungdomar på högstadiet. Ge dem vad vi skulle velat få höra, när vi var i deras ålder. Att du inte är ensam och att det alltid finns någon att prata med, säger Eleonor Léone.

Idag har hon och Marcus spelat upp sin föreställning mer än 200 gånger och träffat tusentals skolelever som de fått tillfälle att diskutera sociala medier och värdegrundsfrågor med.

– Vi spelar alltid upp vår föreställning för en klass i taget – i deras egen, trygga, miljö. Efteråt diskuterar vi frågeställningarna i pjäsen med elever, lärare och föräldrar. Vi tycker det är viktigt att alla får samma bild av budskapet vi vill sända ut, berättar Eleonor Léone.

– Vi får ofta höra att vi räddat folks liv. På en timme kan vi förändra någons liv. Det känns bra. Det är många som har problem idag, fortsätter hon.

Trots att Eleonor själv inte kan sägas vara lastgammal, precis, ser hon en tydlig skillnad mellan den uppväxt hon själv minns, och den värld dagens unga växer upp i.

– När jag gick i skolan fanns inte lika många sociala medier som idag. Det fanns heller inga appar, som gjorde att man gick omkring och var uppkopplad hela tiden. Då hade de som blev mobbade en frizon hemma. Idag följer mobilen med barnen dygnet runt, säger hon.

– Fyra av fem tjejer skickar idag lättklädda bilder av sig själva till okända. Många känner att de inte passar in. De söker bekräftelse. Men lika lätt som det är att få bekräftelse, kan man bli utsatt för hat, fortsätter hon.

Léone är även övertygad om, att den ständiga uppkopplingen skapar en stress hos barn och unga, som kan vara svår att förstå för den som är lite äldre.

– Dagens unga lever i två världar – den riktiga verkligheten och den verklighet som finns i sociala medier. Missar man någon av dem blir man lätt väldigt utanför. Så många känner att de måste hålla koll på allt, hela tiden. För en del blir mobilen och sociala medier ett beroende, säger Eleonor Léone.

Denna information brukar Eleonor rikta sig särskilt till ungdomarnas föräldrar med. Även om hon inte tror på införande av totalt mobilförbud, förespråkar hon mer än gärna de appar som idag gör det möjligt för tonårsföräldrar att byta internettid mot utförande av sysslor i hemmet, till exempel.

– Jag tror också alla barn skulle må otroligt mycket bättre, om eleverna fick lämna ifrån sig sina mobiltelefoner när de kom till skolan, och sedan inte fick lösa ut dem igen förrän de gick hem. På så vis skulle eleverna få en fredad zon i skolan, där man tvingades samspela och göra något annat än att bara hålla på med mobilen hela tiden.

Eleonor tycker sig se tydliga tecken på att den som mest sitter bakom en dataskärm lätt förlorar förmågan att leva sig in i andras känslor. Bakom skärmen känner man sig skyddad av anonymitet och då är det lätt att låta sig triggas till att skriva saker till och om andra man troligen aldrig skulle få för sig att säga till någon om man träffades öga mot öga. Med bara några få hatiska kommentarer kan man sätta igång ett hat-drev på bara några sekunder. Det gäller inte bara ungdomar. Eleonor konfronteras ibland även med vuxnas hat. Ett hat som kan vara betydligt värre, än ungdomarnas.

– Jag tycker sociala medier verkar göra folk mindre empatiska. Man ser det till exempel om någon skadar sig. Då ställer sig folk och filmar istället för att hjälpa, för att de tänker att det kommer att bli en bra film att lägga ut. Andra människor har blivit något som bara finns i mobilen, säger Eleonor Léone.

– Empati är något man måste öva på. Så det är viktigt att man träffar människor ”på riktigt” också. För, om man aldrig får möjlighet att öva, hur ska man då kunna lära sig?

Eleonor tror dock inte på förbud.

– Det är något jag pratar mycket med föräldrar och lärare om. Att man inte kan förbjuda ungdomarna att ha appar och mobiltelefoner. Det är ju en sådan tid vi lever i! Och det finns ju jättemånga bra saker med sociala medier också! utbrister hon.

– Det är många som blir räddade via sociala medier. Och via dem hittar man nya kompisar, till exempel.

Det är dock historierna från dem som mår allra sämst, av det som händer på nätet, som etsar sig hårdast fast i Eleonors och Marcus sinnen.

– Vi tror att första steget mot att våga börja prata om att man har problem kan vara att man får skriva om det man varit med om och vad man känner och tänker om det. Därför får alla som ser vår föreställning skriva ett anonymt brev till oss efteråt, berättar Eleonor.

– Vi har fått många hemska brev som vi inte vet vem som skrivit. Det är många ungdomar som mår väldigt, väldigt dåligt idag och att veta att någon man träffat mår fruktansvärt dåligt har varit jättejobbigt för oss. Så jobbigt att vi i höstas bestämde oss för att ta en paus från skolturnerandet, fortsätter hon.

Nu är dock duon på väg tillbaka ut till skolorna igen. I höst gör de en ny turné med ”Se mig!”

– Vi kommer att fortsätta, så länge intresse och behov finns. Och så länge vi är trovärdiga i våra roller som ungdomar. När jag kommer ut till en skola för att spela tror folk ofta att jag är en ny elev, så vi ska förhoppningsvis kunna fortsätta ett tag till, avslutar Eleonor med ett skratt.

Fotnot: Eleonor Léone kommer inom kort att inleda ett samarbete med oss på News. Så håll koll, på våra sajter, så får ni se mer av  henne  här!

Eleonors tips till dig som vill lära ditt barn mer om empati

Informera och utbilda. Men se först till dig själv och undvik att förbjuda och predika!

Acceptera att du, som vuxen, aldrig fullt ut kommer att förstå den värld av sociala medier i vilken unga växer upp idag. Tänk till exempel på att ett rykte, som för bara några år sedan kanske inte nådde fler än några tiotals personer, idag kan spridas till tiotusentals.

Öppna dialog, exempelvis genom att berätta om något jobbigt du själv varit med om och hur du själv tänkte och kände inför det.

Hjälp din tonåring att sätta sig in i vad som händer när man exempelvis blir utsatt för hat. Vad händer? Hur känner jag själv inför det som händer? Hur känner sig den här andra personen när man skriver/säger/gör så här mot honom/henne? Vilka konsekvenser kan det få?

Försök hitta varandra i den dialog som uppstår.

Missa inga nyheter:

Ladda ner Norrköping Newsappen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ Norrköping News på Facebook.

-----

No more pages to load