Foto: Jerry Prütz Foto: Max Wahlund

Biskop Martin försvarar julen

Julen är en viktig tid för oss alla, det menar vår Biskop Martin Modéus i en öppenhjärtlig intervju med News.

Julen är viktig för kyrkan men även för stiftets biskop Martin Modéus. Möt honom i ett samtal med News Jerry Prütz om julens kärleksbudskap, maten och traditioner på ont och gott. Martin Modéus tillträdde som biskop i Linköpings stift 2011 och blev då den tredje biskopen i stiftet med Martin som förnamn efter Lönnebo och Lind.

Martin Modéus är öppen, nyfiken, trevlig och varm. En kille man gillar helt enkelt och en man som på ett enkelt sätt kan förklara ganska komplicerade tankebanor. Vi träffas egentligen bara av en anledning och då för att prata om julen, vad den betyder för honom personligen men även vad julen är för kyrkan.

– Julen är ju den tiden på året då Gud blev människa genom att födas till oss som ett litet värnlöst barn. Det är centralt för hela den kristna tron, sedan är julen en tid för fest, högtid och gemenskap, börjar Biskop Martin.

– Jag vill verkligen inte säga hur man ska fira julen eller vad man ska göra och inte. På många sätt tar julen och dess kärleksbudskap fram det bästa hos oss människor. Det är även en tid för eftertanke och avkoppling.

Vi pratar även om att julen är den tid då många vill finnas för andra och hur man på de olika ideella organisationer som ordnar med olika festligheter har kö för dem som vill vara till hjälp.

– Men allt är självklart inte julefrid och mysigt. Många har det svårt och är ensamma, i andra familjer är det både bråk och fylla och där kommer barn i kläm. Många har även kanske för stora förväntningar på julen och blir besvikna.

Det finns en mängd olika gudstjänster under julen. För många är midnattsmässan en höjdpunkt och det är alltid fullsatt. Hur är det att leda en sådan gudstjänst?

– Det är jätteroligt, svarar Biskop Martin blixtsnabbt och ser glad ut.

Martin Modéus gillar julen även privat. Maten, musiken, klapparna och att umgås med familj, släkt och vänner är viktigt.

– Det finns så många olika sätt att närma sig julen. Man kan göra det genom musiken, genom klapparna, genom olika traditioner eller på andra sätt. Var och en avgör hur den vill fira jul, menar Martin och så drar vårt samtal iväg och vi pratar om att det säljs julmust redan i oktober eller att han inte vill äta klementiner på sommaren.

– Men nu sitter vi här och låter som två gamla gubbar som tycker att allt var bättre förr. Vi skrattar åt den uppkomna situationen och enas om att så är det inte även om det ibland kan kännas som om julen kommer allt tidigare för varje år.

– Jag vill dock inte moralisera eller på annat sätt lägga mig i hur folk firar jul. Jag tycker om julen med allt vad det innebär. Och för oss inom kyrkan så är just den här helgen en av hörnstenarna i vår kristna tro, avslutar Martin Modéus och säger sedan som han brukar: Gud välsigne dig Jerry och jag svarar Gud välsigne dig Martin samt skyndar mig att lägga till – God jul.

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till Norrköping News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner Norrköping Newsappen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ Norrköping News på Facebook.

-----

No more pages to load