Bild: Pressbild

Därför var Kolmården i Nepal

Kolmårdens djurpark hade nyligen en representant på plats i Nepal. Nu berättar hon om arbetet med att skydda den utrotningshotade arten.

 

Under november och december var Jennie Westander, zoolog på Kolmården i Nepal. Hon deltog i arbetet med att skydda de vilda röda pandorna som är starkt utrotningshotad.

– Kolmården har under många år stöttat Red Panda Network, men precis som i alla samarbeten är det ovärderligt med personlig kontakt vilket var orsaken till att jag valde att åka till Nepal och uppleva arbetet på plats. Besöket innebar en unik inblick i arbetet med att skydda den här fantastiska arten och det har vi stor nytta av i vårt fortsatta arbete med att inspirera barn och vuxna till ett livslångt engagemang för djur och natur. Dessutom gav besöket nya insikter, nya idéer och nya samverkansmöjligheter, säger Jennie Westander i ett pressmeddelande.

Arbetar med patrullering

Det stora hotet mot de är att bambuskogarna som pandorna lever i skövlas. Tjuvjakt och att pandor säljs som husdjur är också vanligt. Red Panda Network arbetar med patrullering av bambuskogarna och att ge lokalbefolkningen resurser och kraft att själva arbeta för att bevara och ta hand djur- och naturlivet i området.

– I dagsläget vet ingen inte riktigt hur många röda pandor som finns kvar då de lever på så otillgängliga platser, men med Red Panda Networks insatser får arten större möjlighet att kunna leva vidare. Mitt besök i Nepal blev lite av en kvalitetssäkring för oss och ett startskott för vårt fördjupade engagemang för de röda pandorna. Vi ser verkligen fram emot att få inspirera många fler till att vilja vara med och hjälpa de röda pandorna genom att bidra till Red Panda Networks arbete, säger Jennie Westander.