Melker Eriksson och Ella Flintberg. Bild: Andreas Åsenheim

De ska få fler barn att upptäcka cirkus

Camp circus är cirkusskolan du inte behöver komma till. Den kommer till dig. Och i sommar ska de ge barn och ungdomar runt om i länet en möjlighet att testa på cirkus.

Cirkusskolan har svårt att nå alla barn. Den upptäckten gjorde Melker Eriksson, Ella Flintberg, Karin Brodén och Hedvig Brodén, som alla har varit eller är aktiva i Norrköpings ungdomscirkus. 

Det ville de göra något åt. Därför ordnar de i sommar en kostnadsfri cirkusskola som inte barnen behöver komma till. Cirkusskolan kommer istället till dem.

De har själva lång erfarenhet av cirkus och av cirkusskola, med en gemensam målsättning att nå fler barn som traditionellt inte söker sig till cirkusskolan. Därför har de nu skapat det de kallar för Camp Circus.

– Vi har lång erfarenhet som ledare och tränare och har kapacitet, tid och vilja att köra det här på heltid och kände därför att det var läge att växla upp, säger Melker Eriksson.

– Det blir som ett sommarläger som kommer till barnen, säger Ella Flintberg.

Bild: Andreas Åsenheim

Totalt kommer de under veckorna 25 till 33 att besöka 9 platser i sju östgötska kommuner. 

– Vi strävar efter att möta barnen på deras egen hemmaplan. På till exempel deras fritidsgård, säger Melker.

Samtidigt menar de att det är det en chans att komma ut och visa att cirkus också är en seriös träningsform. 

– Många har fortfarande bilden av att det handlar om djur och så, säger Melker och fortsätter:

– Vi hoppas att det här kan tända en gnista så att vissa barn hittar ”sin” grej.

Barnen som kommer får prova på allt som förknippas med cirkus. Som akrobatik och att jonglera.

– Det kommer att bli mycket skoj. Vi villl ha en bredd och att de får möjlighet att testa mycket. Upplägget kommer att vara lite olika på de olika orterna beroende på hur kommunerna , som är de som är beställare, vill ha det, säger Ella.

De hoppas att Camp circus kommer att bli återkommande och att fler kommuner hakar på till nästa år. De är glada över att deras initiativ bemötts så positivt från både kommuner och från andra cirkus-aktörer i länet. Inte minst Norrköpings ungdomscirkus och Nycirkus Öst. Nu är de taggade att komma igång.

– Allt är under kontroll. Första stället vi besöker är Åby fritidsgård. Det ligger vid min gamla högstadieskola och det ska bli kul att komma dit, säger Melker.