Annika Björklund på klädavdelningen i Hela Människans secondhandbutik. Foto: Sofie Berlin Elisa Rehn bakom kassan. Foto: Sofie Berlin Hasse Flink och Patrik Roxström ser till att möbler och prylar kommer dit de ska. Foto: Sofie Berlin Maria Andersson fixar till butiken innan öppning. Foto: Sofie Berlin Marianne Schede kör fram nya varor. Foto: Sofie Berlin Foto: Sofie Berlin

Deras arbete i det fördolda hjälper utsatta

Vi har tidigare berättat om verksamheten Ria i Norrköping som arbetar med människor i utsatt livssituation. Bakom Ria står secondhandbutiken Hela Människan. Utan butiken hade inte Ria funnits.

– Vi har kunder som kommer och lämnar saker och säger att det här ska gå direkt till Ria, säger Annika Björklund som arbetstränar i butiken.

– Om vi får signaler om att det behövs till exempel jackor till Ria så tvättar vi och skickar dit jackor, fortsätter hon.

Syftet med butiken är att finansiera den ideella organisationen Hela Människans verksamheter Ria och Matbanken. Det är också att erbjuda jobb till människor som behöver anpassade arbetsuppgifter och arbetsupplägg.

Elisa Rehn är en av de som arbetar volontärt i butiken.

– Jag tycker det är roligt, man jobbar för en god sak, säger hon.

– Jag klarar inte av att bara vara hemma, jag vill komma ut och träffa folk. Jag jobbar på textilavdelningen och i kaféet, säger Maria Andersson som har en sysselsättningsplats i butiken.

– Man gör nytta, man jobbar inte bara, det är något mer, säger Jonas Elgh som är enhetschef för Hela Människans secondhandbutik och Matbanken.

Varje dag pågår full verksamhet även när butiken är stängd. Personalen hämtar saker som skänks, granskar, sorterar, rengör, prismärker och ställer i ordning varorna i butiken.

I butiken arbetar fem anställda och åtta-nio volontärer.

– Vi har alltid behov av volontärer, det finns alltid att göra. Alla är välkomna till oss, alla kan bidra med något, säger Jonas Elgh.

Nu börjar arbetet med att bygga ut påsken i butiken.

– Det är kul att byta, det är grått och trist ute, men nu blir det lite gladare färger i butiken, säger Annika Björklund med ett leende.

Hela Människan Norrköping:

Ria: Öppen verksamhet för människor i utsatthet, ofta i kombination med missbruk.

Matbanken: Förmedlar överflöd från matbutiker till behövande.

Secondhandbutiken: Samlar in pengar till Hela Människans verksamhet och har ett socialt arbete med arbetsträning och sysselsättning.

Huvudman för Hela Människan Norrköping är Svenska Kyrkan och frikyrkorna i Norrköping.

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till Norrköping News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner Norrköping Newsappen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ Norrköping News på Facebook.

-----

No more pages to load