Micke Kågered. Foto: Jerry Prütz

Dragracingstjärna trollband gymnasieelever

Idag, måndag, träffade elever på Ebersteinska gymnasiet företrädare för Försvarsmakten samt racinglegenden Micke Kågered men även personer inom det privata näringslivet för att de skulle få ett hum om hur deras yrkesmässiga framtid skulle kunna se ut. Rektor Jörgen Strömberg var mycket nöjd med besöket.

Det är tidigt och ute på Bråvalla, där Ebersteinska gymnasiets fordons och transportprogram håller till, är det både gråkallt och mulet, men inne i undervisningslokalen är har ett 60-tal intresserade elever plus lärare samlats för att höra på vad deras framtida yrkesliv kan ha att erbjuda. Med under förmiddagen är Jonas Buhre från Försvarsmaktens tekniska skola och Dragracinglegenden Micke Kågered från Linköping.

– Visst är det så att Försvarsmakten behöver folk och med olika kompetenser, säger Jonas Buhre när vi pratar en stund under en kort paus i det pass han och en kollega håller i.

Jonas Buhre. Foto: Jerry Prütz

– Vi är här för att berätta om vilken bra arbetsgivare Försvarsmakten är och vilka intressanta möjligheter som erbjuds. Tänk att meka helikopter i veckorna och sedan vara med på racingtävlingar på helgerna, säger han och eleverna verkar vakna till och flera säger att de nu kommer att mönstra för att sedan kanske få ett yrke inom försvarsmakten.

När Micke Kågered berättar om sin Top Fuel-dragster sitter eleverna som trollbundna och det är lätt att tappa proportionerna när han berättar om sitt team som innehåller tio mekaniker som plockar ner motorn totalt efter ett lopp för att renovera den på en timme. En Top Fuel-dragster når en sluthastighet på närmare 600 kilometer i timmen. Ett lopp är 402 meter långt så då förstår man att det inte är som att ratta sin vanliga bil till macken för en lördagstvätt.

Både Micke och Jonas Buhre är män med pondus, förebilder och yrkesmän, de talar lugnt med fast röst. Eleverna lyssnar med stora öron.

Jörgen Strömberg, rektor på skolan visar runt News reporter. Det märks att han är stolt över skolan och den verksamhet de bedriver och det finns det all anledning att vara.

Jörgen Strömberg. Foto: Jerry Prütz

– Vi har numera ett större söktryck till våra utbildningar vilket är roligt. Det är inte länge sedan vi knappt kunde fylla de platser vi har, menar Jörgen Strömberg vidare och berättar att man har ett stort stöd från näringslivet. Vilket är viktigt då bilhandeln går som tåget, en duktig mekaniker en bristvara och det knappt går att anställa en utbildad lastbilschaufför.

Att utbilda sig lönar sig med andra ord?

– Ja, här får vi hålla hårt i våra sista årselever, avslutar Jörgen Strömberg.