Kimmo Strand har arbetat på Ria sen 1997 och brinner för besökarna. Foto: Sofie Berlin

Extra svår utsatthet i vinterkylan i Norrköping

Vinter och kyla försätter hemlösa i en svårare och mer utsatt situation än annars. På den öppna verksamheten Ria i Norrköping tar man dagligen emot ett 50-tal besökare och kan erbjuda dem hjälp och gemenskap.

De som besöker Ria lever i utsatthet och ofta i kombination med missbruk. En del har eget boende i någon form men några är helt hemlösa. De spenderar vinternätterna vandrandes på stan och kommer in och värmer sig på Ria på dagarna.

– Det händer att det kommer hit besökare med frysningsskador på fötter och händer, säger Kimmo Strand, socialpedagog på Ria.

På Ria kan besökarna värma sig, ta en dusch, sova och äta. Gemenskapen med andra och möjlighet att läsa dagstidningar och titta på TV är också viktig. Personalen kan plåstra om småsår och erbjuder kläder till de mest behövande.

– Går man härifrån med blöta kläder kan det vara kört. Det kan vara hjärtskärande att se hur folk ibland haltandes går ut i kylan när vi stänger, säger Kimmo Strand.

För den som vill går det att göra en insats.

– Norrköping är en väldigt givande stad. Igår ville en äldre dam skänka kläder men vi var så få i personalen att vi inte hade någon som kunde åka och hämta kläderna. Då beställde hon en taxi bara för att köra hit kläderna. Det är imponerande, säger Kimmo Strand.

Det största behovet just nu är varma skor och kängor. Handskar och vantar går alltid åt. Det går även att engagera sig volontärt i secondhandbutiken som är kopplad till Ria.

– Vi skulle inte finnas om inte vår secondhandbutik fanns och det är tack vara de frivilliga som secondhanden finns, säger Kimmo Strand.

Hela Människan Norrköping:

Består av tre verksamheter i Norrköping:

Ria – hjälper människor i utsatthet, vanligtvis i kombination med missbruk.

Matbanken – förmedlar matbutikers överflöd till behövande.

Secondhandbutik – samlar in pengar till de mest utsatta i verksamheterna.

Huvudman är Svenska kyrkan och frikyrkorna i Norrköping.

Ria samarbetar med Norrköpings kommun.

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till Norrköping News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner Norrköping Newsappen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ Norrköping News på Facebook.

-----

No more pages to load