Eddie Jonsson på Karstorps Bildemontering är nominerad till Årets Företagare. Foto: Sofie Berlin

Företagaren om nomineringen: “Väldigt hedrande”

Snart utses Årets företagare i Norrköping. Eddie Jonsson på Karstorps Bildemontering är en av de nominerade.

– Nomineringen är väldigt hedrande, det är riktigt roligt. Det bevisar väl att man gör något som är bra, och inte bara jag, utan hela personalen, säger Eddie Jonsson.

Det var hans far och farfar som tillsammans startade företaget 1979 då de tog över ett konkursbo. Idag har företaget 33 anställda och Eddie Jonsson har drivit det sen ungefär tio år tillbaka.

– Jag vill att det ska vara en schysst och trevlig arbetsplats. Jag vill att människorna som jobbar här ska trivas. Sen är jag väldigt engagerad, jag kan arbetet och jag kan motivera andra.

Han har funnits med på företaget sedan barnsben och han började jobba heltid när han gick ut gymnasiet.

– Jag har i princip gjort varje förekommande syssla i den här organisationen, säger han.

2014 drabbades företaget av en brand. Alla lokaler, inklusive lager och en väldig massa bilar brann upp över en natt.

– Då, när det inträffade var det en stor sorg självklart, men rätt snart så kände jag att ”jag har ansvar för en stor mängd medarbetare och vi ska rädda affären och medarbetarnas arbetsplats” säger han.

Efter branden flyttades verksamheten tillfälligt till systerföretaget Valla Bildemontering i Katrineholm. Parallellt pågick samtal med försäkringsbolag om vad som kunde göras. Efter några turer fram och tillbaka togs beslut om att återuppbygga lokalerna på samma plats.

– Det har varit en riktig resa, det var mycket adrenalin där i början som gjorde att man inte gav sig helt enkelt och personalen hade ett sanslöst engagemang under den här resan också, säger Eddie Jonsson.

Nu finns drygt 70 000 artiklar på lagerhyllorna och i snitt demonteras tio bilar per arbetsdag, det blir omkring 2000 bilar per år.

– Det här företaget har gjort en extrem resa som inte många kan mäta sig med. Från att ha varit totalt ödelagda, nedbrända ruiner och sen resa sig ur det och göra någonting riktigt bra av det. Jag är mycket nöjd med vad vi tillsammans har åstadkommit, avslutar Eddie Jonsson.

Fakta:

Årets företagare Norrköping utses den 17 april i Värmekyrkan.

Årets företagare Östergötland utses innan oktober.

Årets företagare Sverige utses i oktober.

Organisationen Företagarna står bakom utmärkelsen.