Foto: Privat

Han är landslagsmannen som blev rånare

Han var elitfotbillsspelare och på toppen av sin karriär när utanförskapet växte och drogerna fyllde ett tomrum. Från fotbollsplan, till fängelse – idag föreläsare och ungdomscoach. Armando Ibrakovic berättar om sitt liv i en öppenhjärtlig intervju med News.

Det är en lång resa Armando Ibrakovic har gjort både utanför och på fotbollsplanen.

Från att spela i Sylvia värvades han till Assyriska och IFK Norrköping och spelade också under en period i U21-landslaget.

Han var på toppen av sin karriär när hans far insjuknade i allvarlig cancer.

Det tillsammans med ett utanförskap Armando kände under tiden i IFK Norrköping kom att driva honom till ett liv med droger och våldsbrott.

– Jag ville inte visa upp mig på stan och bara sitta och fika som de andra spelarna så jag sökte andra umgängen, säger han.

Grupptillhörighet

Det var helt klart fel umgänge och ”grabbarna” som han kallar dem fungerade som vänner i den bemärkelsen att han fick en grupp att vistas i. En grupp där han också fick en tillhörighet.

– Samtidigt som man säger att man är bröder så är det inte sanningen, säger han och åsyftar att ingen fanns där för honom när allt gick åt skogen.

– Min familj har alltid funnits där. Och det är jag mycket tacksam över, säger han.

Började tänja gränserna

Från att dricka väldigt mycket alkohol och röka gräs ibland hemma och i slutna rum blev det snart tyngre droger i form av bland annat kokain.

– Det fyllde en funktion och jag slapp känna, säger Armando.

Tillslut blev det hela ohållbart och som för många andra missbrukare började Armando att tänja på gränserna och slutade bry sig.

– Jag struntade i om folk visste och stod till och med på krogens uteservering och rökte på, säger han.

Missbruket kostade

Fotbollsklubben fick reda på hur det förhöll sig och efter att han avlagt positivt urinprov för bruk av narkotika ville klubben att han skulle gå ut i media och berätta att han hade problem, något Armando inte ville.

– Jag hade ju inte problem. Total förnekelse, säger han.

Bara några veckor senare åkte han med en annan kille ner till en liten stad i Småland för att stjäla svarta pengar från en man de fått tips om.

– Mitt missbruk kostade ju och jag ville också hjälpa till hemma och kanske ta med pappa på en sista stormatch, säger han.

Hjälper andra

Väl nere i Småland och inne i huset där pengarna ska finnas upptäcks de av sonen i huset vartefter också hans pappa kommer hem.

Armando och hans kumpan ser till att få pengarna de är ute efter och låser sedan in dem i en garderob för att få ett försprång mot polisen.

På vägen därifrån greps de sedan och Armando kom att dömas till ett tre år och åtta månader långt fängelsestraff och blev fri 2013.

Idag hjälper han andra och arbetar bland annat med att föreläsa om sina erfarenheter och jobbar som ungdomscoach på en skola i Norrköping.