Lasse Fredrikson och en massa vin. Foto: Jerry Prütz

Här lagrar Norrköpingsborna sitt vin – följ med ner i de djupa källarvalven

Norrköpingsprofilen Lasse Fredrikson och hustrun Paola Wickström-Fredrikson driver sedan ett år tillbaka Vin & Spirituosakällaren i anrika lokaler vid Gamla Torget. News fick sig en rundtur.

Under det som en gång i tiden var Norrköpings gamla rådhus, eller rådstuga som man så då för tiden, finns det gamla tegelvalv som åtminstone härstammar från 1600-talet men kan vara äldre ändå. I dessa lokaler huserar Lasse och Paola med delar av sin verksamhet men så var det nog inte de tänkt sig sin framtid.

Mäktig takmålning som gav vinkällaren sitt namn. Foto: Jerry Prütz

– Vi hade föreställt oss ett pensionat på Österlen men det blev en vinkällare i Norrköping istället skrattar Lasse när vi pratas vid innan nätverket ”Ladies only” har en vin och ostprovning i lokalen.

– Det som är kärnan i verksamheten är dock de vinfack som vi hyr ut och där man kan lagra sitt vin. Något som blivit mycket populärt och jag har väl ungefär 80-olika hyresgäster, berättar Lasse och visar runt bland flaskor med ädla drycker.

Facken innehåller från 48 flaskor och upp till 120 stycken men för att vara på den säkra sidan och vara välförsörjd med vin till olika bemärkelsedagar bör man ha mellan 150 till 200 stycken, upplyser Lasse mig om. När man väl är hyresgäst, eller medlem, så ingår tillgång till de vackra och stämningshöjande lokalerna i själva hyran.

Paola Wickström-Fredrikson dukar upp inför kvällens nätverksträff. Foto: Jerry Prütz

– Jag är egentligen inte expert på vare sig mat eller dryck utan jag är nyfiken till min natur och det är nog en förutsättning för att man ska lyckas med något i den här stilen. När jag väl fick korn på den här lokalen så frågade jag runt på sociala medier om det fanns något intresse och det gjorde det så då körde vi igång. Nu har vi varit igång i ett år och det finns planer på att växa och att utöka. Många har fullt i sina fack, avslutar Lasse och fortsätter lägga upp ost och duka upp inför att ”Ladies only” ska ha ett av sina möten. News smyger sakta ut och låter nätverket prova ost och vin i fred.