Bild: Mike Lindberg Cecilias dotter Felicia Riggo hjälper till med att sortera julklappar. Bild: Mike Lindberg Bild: Mike Lindberg Bild: Mike Lindberg Bild: Mike Lindberg

Hon fixar julklappar till behövande barn

Julen har alltid varit extra viktig för Cecilia Riggo. Därför startade hon upp initiativet som ger behövande barn julklappar.

Cecilia Riggo startade upp Norrköpings tomteverkstad för fem år sen. De har en Facebookgrupp sedan fyra år tillbaka. Syftet är att hjälpa barnfamiljer i Norrköping med exempelvis julklappar eller julmat.

– Jag är uppväxt i en missbrukarfamilj, men julen var alltid bra eftersom mamma alltid var nykter under julen. Jag vill försöka ge en bra jul till alla barn eftersom jag vet att alla föräldrar inte har råd att köpa julklappar. Det gick bra första gången och sen dess har det fortsatt, säger Cecilia Riggo.

Bild: Mike Lindberg

Sportbutiken sponsrar

Julklapparna kommer oftast från Team Sportia, men även från vissa privatpersoner.

– Team Sportia har varit snälla och hjälpt till i flera år. De har oftast bidragit med vinterskor och kläder. Vissa privatpersoner kommer med prylar och jag samlar också in pengar till presentkort på mat.

Föräldrarna som ansöker om julklappar behöver inte ge information om deras ekonomiska situation, men oftast brukar de sökande vara öppna med deras situation

– Man behöver inte visa kontoutdrag utan jag räknar med att de som söker är i behov av hjälp. Men ibland är det hemskt att läsa breven som kommer in, säger Cecilia.

Ska se över situationen

Officiellt driver Cecilia Norrköpings tomteverkstad ensam och därför ska hon se över situationen.

– Till nästa år är förhoppningen att det här ska bli en organisation eller förening. Som det är nu har jag alla grejerna hos mig och när jag ringer runt till olika företag, säger de att det inte är så gynnsamt rent skattemässigt att hjälpa en privatperson, säger hon.

Trots att Cecilia driver tomteverkstaden själv, får hon en del hjälp utifrån.

– En kvinna som heter Tanja som bor i Söderköping är med och hjälper till varje år. Även Johan på Team Sportia är med varje år. Sen så skriver en del i Facebookgruppen när de har grejer att ge bort och då samordnar folk utan att jag lägger mig i.

”Vet hur de känner”

Att tomteverkstaden är en hjärtefråga för Cecilias del har sin naturliga förklaring.

– Eftersom jag är sjukskriven lever jag på existensminimum. Eftersom vi har likadan ekonomi som de som söker julklappar, vet jag hur de känner. På grund av att jag är sjukskriven, var tomteverkstaden inaktivt förra året.

I och med att hon förstår sig på de sökandes situation, värmer det extra i hjärtat att hjälpa de.

– En gång hyrde vi en lokal och delade ut alla julklapparna innan jul. Det är oftast ensamstående mammor som söker julklappar hos oss. Att se glädjen hos både barnen och föräldrarna är underbart, säger Cecilia Riggo.

Cecilias dotter Felicia Riggo hjälper till med att sortera julklappar. Bild: Mike Lindberg