Tecknaren Ulf Lundkvist har skapat några av våra mest uppskattade svenska seriefigurer.
Foto: Ola Lundqvist

Livet enligt Lundkvist

Man kan utan vidare kalla honom för en av våra mesta doldisar. Men hans ruggigt raggiga figurer är desto mer välkända. Med sin skarpa och omisskännliga pennföring både roar och förargar han. Norrköpingssonen Ulf Lundkvist lämnar ingen oberörd.

Du kan lika gärna ha stött på honom i Kolmårdens Konsum-kö, som vid något av traktens många loppisbord. Eller kanske när du varit ute och rastat hunden i skogen. Att du känt igen honom är däremot inte lika sannolikt.

Ulf Lundkvist pratar visserligen gärna om sitt arbete. Men till vardags är han en ganska vanlig, till och med lite försiktig, person. Som egentligen inte är så förtjust i att stå i centrum, utan hellre bara småpratar lite på tu man hand, så där, med folk han stöter på under sina utflykter.

Illustration: Ulf Lundkvist

Det är nämligen i dessa opretentiösa möten med okända som det händer. Här skapas den sorts magi, som får Ulf Lundkvists fantasi att börja skena. Ett kreativt mirakel, som ger liv åt nya karaktärer, med helt nya perspektiv och sätt att vara och se på världen.

Plötsligt är de bara där – bubblande av liv – i Ulfs bläckfyllda reservoarpenna. Redo att låta sig födas fram genom den vassaste av pennspetsar.

Illustration: Ulf Lunkvist

– Jag samlar intryck. Får impulser. Som jag låter mig inspireras av. Det kan vara allt från loppisbesök till att läsa Teknik för Alla. Det är ett medvetet arbete som pågår hela tiden, fastän jag egentligen inte tänker på det. Jag ser det som en belöning, att jag får möta många olika människor. Man ska låta sig överraskas! Det kan finnas en uppfattning om att det går en rak linje till det mål man satt upp. Men den raka linjen finns inte. Vägen är både krokig och konstig och jag tror risken är stor att man blir besviken, om man bara stirrar sig blind på det där målet. Det är på vägen det händer! Det är vardagen som är berikande, förklarar Ulf Lundkvist, sitt för vissa kanske lite udda sätt att finna inspiration.

Sitt liv började han i Norrköping, varifrån han vid nio års ålder flyttade till en av Stockholms förorter tillsammans med sina föräldrar.

Sin yrkesbana inledde han några år senare på Konstfacks inriktning mot reklam och bokhantverk.

– Det var det ”fulaste” man kunde göra på den tiden, när man gick på Konstfack, och jag insåg ganska snart att jag varken hade lust eller begåvning för reklambranschen. Så jag började jobba som någon slags pedagog och fritidsledare på socialförvaltningens bildverkstad. Där nådde jag grupper som annars inte skulle blivit nådda. Men tecknandet har egentligen alltid funnits hos mig. Det är något jag hållit på med sedan jag var valp och aldrig slutat med, säger Ulf Lundkvist.

Illustration: Ulf Lundkvist

1977 tog Ulf kontakt med det välkänt kaxiga och vänsterorienterade killgänget bakom tidningen ETC. En kärlekshistoria som varade i 40 år inleddes.

– På den tiden hette tidningen Partisano. ETC föddes senare. Det var en konstig tid med en väldigt sluten vänsterrörelse, i vilken läget var väldigt låst – nästan revirbetonat. En svart-vit tid under vilken ETC kom att förändra väldigt mycket. På ETC lade man till exempel stor vikt vid formgivning. Men samtidigt bröt man helt mot många av de ”regler” som fanns på den tiden – både för hur man gjorde tidning och vad man skulle ägna sig åt när man var en del av vänsterrörelsen. Så det fanns ett oerhört motstånd mot det som gjordes i tidningen, minns Ulf Lundkvist.

– Johan Ehrenberg, som alltid varit den drivande kraften bakom ETC, tyckte vi skulle ha en serie och att det var befriande med min krafsiga stil. Det var väldigt ”fult” att teckna serier på den tiden och många undrade varför jag gjorde det. Men för mig var det viktigt att vara med i det där sammanhanget. Att få vara med där har varit oerhört värdefullt, fortsätter han.

Han beskriver ETC:s redaktion som ”en grupp människor som ville göra något – förändra seende och tänkande”. En grupp unga vuxna utan vare sig formell journalistutbildning eller formgivarbakgrund som bröt mot all konvenans – såväl i tidningsbranschen, som på den vänsterpolitiska arenan – genom att satsa på undersökande journalistik, medveten formgivning och med ett bildspråk ingen samtida redaktion någonsin ens skulle komma på tanken, eller våga, använda sig av.

Illustration: Ulf Lundkvist

Precis som övriga i den tydligt socialistiskt profilerade tidningens ”inre krets” hade Ulf Lundkvist fria händer att skapa. Och han tog tillfället i akt, att ta ut svängarna – driven och inspirerad av andan som rådde på ETC-redaktionen – och av tidningens starke man, Motalasonen Johan Ehrenberg.

– Det finns alltid en omgivning som tycker en massa och har attityd. Det märkte vi tydligt på ETC. Det var väl provocerande att vi var ett gäng som gjorde något som egentligen inte skulle fungera, på ett traditionellt sätt, minns Ulf Lundkvist.

– Det var mycket sena nätter. Och Johan har alltid varit drivande. Han har naturligtvis haft medarbetare som tillfört sitt. Men utan hans driv hade det inte gått. Det var alltid han som var motorn.

Fastän arbetsdagarna var långa och ingen egentlig ekonomisk ersättning utgick för uppdraget, fortsatte Ulf Lundkvist att vara ETC trogen.

– Det gav oerhört mycket att vara med i det där sammanhanget. Jag lärde mig att det alltid finns två sätt att lösa en uppgift. Det var väldigt befriande för mig – att få tänka åt ett annat håll och att lära mig inse att ”det går”, även när det egentligen inte borde göra det, säger Ulf Lundkvist.

Under tiden med ETC-gänget utvecklade Ulf Lundkvist den egna, väldigt speciella, stil som numera närmast måste betraktas som hans varumärke. Med slagfärdiga repliker och ruffiga karaktärer, som tidningsmurveln Nuffe och den välkände seriefiguren Assar, har han vunnit svenska folkets hjärta.

– Min stil är något som växt fram under åren. Det är som med handstil, när man tecknar och målar. Alla har sin individuella stil. Men en del beror på vilka verktyg man använder också. Jag arbetar med reservoarpenna och bläck, säger Lundkvist.

Varifrån får du idéerna till de slagkraftiga repliker du ger dina karaktärer?

Illustration: Ulf Lundkvist

– Jag vet inte om jag arbetar så medvetet med att ha något särskilt budskap. Men det är svårt att undvika omvärlden. Jag ser ju saker, precis som andra ser saker. Därför blir det, att jag kommenterar omvärlden, när det passar. Jag tycker det är viktigt att man försöker undvika att vara övertydlig, när man vill säga något. Alla kan tänka, reflektera och se. Därför ska man inte vara så uppenbar. Var och en får ta till sig det jag skriver, på sitt sätt.

Idag medverkar Ulf Lundkvist med sina serier i ett flertal av våra största tidningar och tidskrifter. Och vid sidan om serietecknandet har han etablerat sig som en konstnär som behärskar de flesta tekniker. Delar av hans produktion visas nästan alltid, någonstans i vårt avlånga land. Han har genom åren ställt ut på alla möjliga platser – från Moderna museet och Liljevalchs, till en skoaffär i Motala.

Frågar man honom vilket engagemang som gjort honom mest stolt under hans konstnärskarriär, svarar han:

– Det kan jag inte uttala mig om. Jag har inga sådana markeringar. Jag känner att jag vill åstadkomma ett bra resultat och lära mig något för varje jobb jag gör – oavsett om det är stort eller smått. Det handlar om kvalitet. Skapandet är en process. Jag tycker det är intressant att avvika från det man brukar göra. För mig handlar det ytterst om att det ska vara intressant och roligt. Det ska finnas en lust. Det man gör ska inte vara ett rutinarbete.

– Jag gillar att arbeta med konstföreningar, till exempel. Sådant som bygger på engagemang från medlemmarna. Jag tackar inte ja till allt. Men om jag blir kontaktad av någon som vill visa det jag gör finns det nästan alltid ett engagemang bakom. Det är viktigt med ett sammanhang, men i övrigt tycker jag det är roligt med nya platser och nya sammanhang. Det ger nya intryck. Allt leder vidare.

Illustration: Ulf Lundkvist

Även på det privata planet har det ena lett till det andra – och runt. Efter många år i Stockholm, är Ulf Lundkvist nu tillbaka i Norrköpings kommun, där allt en gång började.

– Det känns naturligt att söka sig tillbaka till det landskap man kommer ifrån. Det betyder mycket, det vi har inom oss. Men tiden har ändrat sig också. Tekniken har skapat nya möjligheter för kommunikation och det betyder även nya möjligheter för den som jobbar som jag, säger han.

Fastän han är mest känd för sina tecknade serier, får Ulf Lundkvist allt mer uppmärksamhet för sin mer fria konst. I den rör han sig utan begränsningar, mellan teckning, måleri och skulptur.

Men budskapet han förmedlar har nästan alltid samma klangbotten. Ur ett tydligt underifrånperspektiv skildrar han gärna människor som blickar uppåt och utåt, från samhällets lite skuggigare vrår.

– Jag är visserligen inte ansluten till något annat än hembygdsföreningen här hemma i Krokek. Men helt fri är man ju aldrig. Genom att jag jobbat så mycket med tidningen ETC, som har en tydlig vinkel, är jag ju inne i ett sammanhang som är politiskt. Vi har ju alla olika bakgrund och min är historiskt en arbetar- och torparbakgrund. Alla blir vi ju färgade av vår historia och jag har försökt hålla kvar vid min historik. Det är mycket jag inte skulle berättat, om jag inte haft mitt synsätt, säger Ulf Lundkvist.

MER OM ULF LUNDKVIST

Ålder: 66

Yrke: serietecknare och bildkonstnär

Bor: Kolmården

Familj: Sonja, Ola och Anna

Fritid: konstnärligt måleri, grafik, etsningar

Äter: helst vegetariskt

Dricker: mest vatten

Musiksmak: allt från Bach till blues och rock. ”Sånt man är uppvuxen med”

Läser: mycket! Av olika karaktär. Är mycket historieintresserad och har senast gått igenom Teknik för Alla från 1953. Läser även historisk skönlitteratur och kiosklitteratur. ”För att jag är väldigt intresserad av det som står mellan raderna”

Kollar på: allt från underhållningsfilm och så kallad B-film, till mer seriös film. ”Allt har sitt värde. Jag tycker inte man ska avfärda saker”

Motto: har inget. Men brukar tänka att det är kul att arbeta och göra saker och att det är lika bra att passa på medan man finns.

Lite udda intresse: gillar att klappa katter och hundar