Foto: Carl Adam Tillberg

Michaels familj riskerar vräkning till jul

I december för ett år sedan sjukskrevs Michael Petersson efter sviterna från en bilolycka. När läkaren inte längre kunde sjukskriva honom begärde han tjänstledigt och hamnade därmed mellan myndigheternas stolar. Nu riskerar familjen vräkning.

Hemma hos familjen Petersson tar Michael med frun Natalia emot mig och ena dottern sticker nyfiket ut huvudet från vardagsrummet.

Det ligger en tryckt stämning i lägenheten där man ändå försöker hålla humöret uppe. Allt började 2013 då Michael Peterson blev påkörd av en bil. Sedan dess har han haft ont i bröstet och i december förra året blev läget ohållbart.

– Då gick det inte längre och jag blev sjukskriven för kronisk inflammation i bröstet, säger han och berättar om den dagliga smärtan som hindrar honom från tunga lyft i arbetet på ett lager såväl som hemma.

Efter 180 dagar sa läkaren ifrån och såg ingen möjlighet att sjukskriva längre då sjukdomsförloppet inte blev bättre och Michael tvingades därför att söka tjänstledigt på grund av hälsoskäl, vilket han blev beviljad. I hopp om att tillfälligt, tills han kunde få ett annat arbete, kunna gå på a-kassa en tid sökte han så om medel därifrån.

– Det blev tvärnej då de behöver ett intyg från Försäkringskassan om att jag haft sjukfrånvaro i 181 dagar, förklarar Michael.

Och visst är det en snårig historia som målas upp. Med en dags differens så har Michael nämligen hamnat mitt emellan myndigheternas stolar såhär lagom till jul.

– Jag hade ju inte en tanke på att det såg ut såhär utan sökte ju tjänstledigt som vi kom överens om, säger han uppgivet då han känner att han har gjort allt så som man ska.

I tre månader har han väntat på beslut och att betala räkningar och mat är inte längre en självklarhet. Redan har en ansökan om betalningsföreläggande och avhysning lämnats in hos Kronofogdemyndigheten. Familjen har fått låna pengar av bekanta för att kunna betala.

– Det blir ju att bara släcka bränder, säger Michael som menar att detta var förra månadens hyra och det har redan kommit en till.

Situationen tär på familjen och Michaels fru Natalia gråter när hon tänker på att barnen börjar fråga om julklappar.

– Jag vet ju inte ens om vi kommer bo kvar då, säger hon med gråten i halsen.

Hon jobbar som timvikarie inom äldrevården och finns med i vikariebanken villig att arbeta fulltid, men blir inte tilldelad så många timmar att familjen ska klara sig på enbart hennes lön.

– Jag är en stark människa, men nu är det katastrof för mig, säger hon.

Facket är inblandat och har talat med Försäkringskassan och Michael har även bett sitt arbete att prata med den företagsläkare som inte kunde sjukskriva honom mera för att han ändå skulle få ett nej från Försäkringskassan.

– Men alla processer tar ju sån tid så vi vet inte hur det ska bli och mår alla väldigt dåligt av det här, säger han.

– Får jag pengar om tre veckor är jag jätteglad, frågan är bara om jag har någonstans att bo då.

Detta har hänt:

2013 blir Michael påkörd av en bil och drabbas av värk i bröstbenet.
2016 i december sjukskrivs Michael för kronisk inflammation i bröstbenet.
2017 i augusti meddelar läkaren efter 180 dagar att han inte längre sjukskriver Michael för att han ändå kommer få ett nej angående ersättning från Försäkringskassan.
Direkt begär och beviljas Michael tjänstledigt och ansöker om A-kassa.
Under hösten får Michael avslag från A-kassan som i sin tur begär ett avslag från F-kassan angående vidare sjukpenning som Michael inte har då han enbart var sjukskriven 180 dagar.
För närvarande går Michael i aktivitetsstöd via arbetsförmedlingen som dock också är kopplad till A-kassan.

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till Norrköping News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner Norrköping Newsappen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ Norrköping News på Facebook.

-----

No more pages to load