Peter-Kristensson. Bild: Andreas Åsenheim.

Nu blir det 100 procent historia för Peter

Efter närmare 30 år på Sveriges Radio så är det nu dags för journalisten, författaren och Norrköpingsprofilen Peter Kristensson att skriva nästa kapitlet i sin historia. Det när han slutar på radion för att istället helt satsa på författarskapet och på sitt skötebarn, Nättidningen Svensk Historia.

I höst är det dags för valrörelse i Sverige. Det brukar få de flesta journalister att gå igång ordentligt. Men för Peter Kristensson blir det första valrörelsen sedan slutet av 80-talet som han inte kommer att bevaka som journalist. Istället slutar han sitt jobb som digital redaktör på P4 Östergötland Sveriges Radio. Det för att helt satsa på sitt stora intresse. Historia.

– Jag har funderat på det länge och det är en dröm att få ha historia som yrke! Nu var det bra läge när tidningen går bra och jag har en ny bok på gång.

Nättidningen Svensk Historia har han drivit bredvid jobbet på Sveriges Radio och sajten är inriktad på nyheter om svensk historia.

– Nättidningen tar till exempel upp ny forskning om historia och arkeologiska fynd. Jag tar upp doktorsavhandlingar som annars sällan når utanför forskarvärlden och dessutom uppmärksammar tidningen historisk litteratur.

När han nu väljer att satsa fullt ut på sitt intresse så kommer verksamheten att luta sig mot flera ben. Förutom nättidningen så skriver han också på en uppföljare till sin tidigare bok om Norrköpings gatunamn. Den här gången handlar det om kvarteren i staden.

Bild: Andreas Åsenheim

– De har en äldre historia än gatunamnen och är ofta döpta efter verksamheten som fanns i kvarteret eller efter någon som bodde där.

Dessutom kommer han att åta sig att släktforska åt andra. Intresset för det har ökat under de senaste åren menar han.

– Många är nyfikna på sin släkt och TV-program som handlar om det har bidragit till att öka intresset. Jag hoppas kunna hjälpa dem som vill men inte kan eller har tid att släktforska, säger han.

Och han säger att han inte kommer att sakna att som journalist bevaka 2018 års valrörelse.

– Jag har varit med tillräckligt många valrörelser, säger han och ler.