Framåt! Lasse Fredriksson pekar ut riktningen och Nina Svenman ser fram mot nästa Östgötamara. Foto: Jerry Prütz

Östgötamaran på Kulturnatten – något för både kropp och knopp

De båda Norrköpingsprofilerna Lasse Fredriksson och Nina Svenman laddar nu upp för att genomföra Östgötamaran under Kulturnatten den 29:e september efter en idé de fick på Island. News tar ett snack med två riktiga inspiratörer  och entreprenörer.

Vi samlas hos Lasse Fredriksson i hans anrika lokal med anor från 1600-talet och som vi får anledning att återkomma till inom kort. Kaffe är framdukat och Nina Svenman börjar prata om sitt engagemang för Östgötamaran, ett lopp hon arrangerade redan 2015 men nu är det alltså dags igen och till på köpet under årets upplaga av Kulturnatten den 29 september.

– Vi fick idén om att kombinera maraton med kultur efter att vi var i Reykjavik och sprang. Där hade man ett lopp där folk längst maran inte bara hejade på utan även engagerade sig på olika sätt och sedan efter att loppet var över så fortsatte man med det kulturella så vi tänkte ”varför inte?”, berättar Nina medan Lasse skjuter in kommentarer om att han aldrig deltagit i ett lopp innan.

Alla lopp har uppmätta sträckor och själva ”maran” är ett sanktionerat lopp som det heter i löparkretsar. Sedan kommer det att finnas ett ”kidsrun” för de allra minst barnen upp till och med tolv år. Det kommer även att bli en stafett där familjen, företaget eller kompisgänget kan ställa upp och tillsammans springa ett maraton. Man kan även välja mellan en halvmara och att springa en mil.

– Det viktiga är nog ändå att man springer och tävlar det gör man bara mot sig själv, påpekar Lasse Fredriksson men visst är Östgötamaran ett maratonlopp där det tävlas enligt konstens alla regler.
Både Nina, som har en bakgrund som gymnasielärare i ämnet idrott och hälsa, och ständigt aktuelle Lasse, ser både utvecklingsmöjligheter och synergier mellan rörelse och kultur.

– Förra gången hade vi 932 deltagare men inom fem år ska vi ha 10 000, säger Lasse utan att darra på manschetten och Nina nickar och håller med.

Sugen på att vara med? Här kan du anmäla dig.

Kulturnatten - vad är det?

Kulturnatten i Norrköping äger rum sista lördagen i september varje år. Från tidig dag till sen natt sluter allt mellan 35 – 50.000 människor upp för att utöva och uppleva kultur i alla dess former. De flesta arrangemang är gratis.
Programmet bjuder på mellan 300 – 400 programpunkter för alla – allt från musikframträdanden, ansuppvisningar, teaterföreställningar till yoga, film, pyssel, utställningar och guidade turer.

Ett maraton är exakt 42 195 meter långt.

Källa: Norrköpings kommun och Wikipedia.