Maria Bergqvist. Bild: Andreas Åsenheim

Pridearrangören: “Rättigheter måste försvaras hela tiden”

Idag (lördag) kulminerar East Pride när paraden går genom staden. Och trots att HBTQ-personers rättigheter numera har lagstöd,  så krävs det fortfarande kamp för att påverka människors attityder. Det menar en av arrangörerna,  Maria Bergqvist.

– Attityderna är fortfarande negativa i viss mån, från både politiska och religösa grupper. Rättigheter måste försvaras hela tiden, säger hon.

Till vardags  jobbar hon som kurator på en skola i Norrköping. Och i sitt arbete har hon märkt att “Bög” fortfarande är ett av de vanligaste skällsorden. Något som gör att det är tufft för unga HBTQ-personer att komma ut och vara sig själva.

– Mitt engagemang kommer ur ett elevhälsoperspektiv. Att dagligen få höra ordet på ett nedsättande sätt gör det svårt och leder till psykisk ohälsa. Och den psykiska hälsan är sämre hos HBTQ-personer. 50 procent av de unga transpersonerna funderar på att ta sitt liv.

När föreningen Norrköping Pride meddelade att det inte skulle bli någon “Norrköping Pride 2018 ” så valde Maria och några andra att bilda nätverket “East Pride”. De tog kontakt med företag och föreningar som tidigare deltagit i Pride-veckan och responsen de fick på att fortsätta var positiv. Många ville vara med även på East Pride.

Och till den som frågar varför Pride fortfarande behövs så svarar hon så här:

– För att människor fortfarande inte kan vara den de är eller hålla sin partner i handen. Och som den yttersta konsekvensen av detta vill de inte leva sina liv. Så länge en enda unge eller människa känner så så vill jag fortsätta den här kampen.

I dag (lördag) kulminerar veckan när Prideparaden går igenom staden. Starten är vid Arbis klockan 13:00 och nytt för i år är, som vi har berättat tidigare, att tåget går utmed  Norrköpings paradgata Drottninggatan.

– Det betyder synlighet och att många som inte vågar ta steget ser människor som står upp för dem. Det kan handla om deras kurator, rektor eller Icakassörska, säger Marie.

Och hon känner sig hoppfull inför framtiden.

– Trots allt så är det här självklart för många unga idag. När jag gick i skolan var det bara något märkligt, men det finns fortfarande mycket kvar att göra.