”Privat är jag ganska olik Judit”

Med karaktären Judit har hon rest världen runt och blivit en kändis. Men för den som kan sin lokala teaterscen är Carina Perenkranz nog mer känd som kvinnan bakom Skandiateatern och driven vd i företaget Chopp Event. Och som en dam som verkligen kan allt själv – från att göra smarta affärsplaner och spela dramatiska huvudroller, till mer eller mindre livsfarliga Judit-stunts.

Hon växte upp på Norr, som en riktig stadstjej. Och som dotter till två frälsningssoldater insåg Carina Perenkranz redan tidigt, att hon kunde sjunga. I skolan gick hon i musikklass. Och med sin flickkör turnerade hon både nationellt och internationellt.

– Men sedan skulle man ju ha ett ”riktigt” yrke också, småskrattar Carina Perenkranz.

– Det var i vart fall vad mina föräldrar tyckte. Så jag utbildade mig till adjunkt i svenska och religion. Jag är alltså lärare – även om jag bara jobbat med det på heltid en termin ungefär.

Även om idén inte var helt hennes egen, ser Carina inte åren på skolbänken som förslösad tid. Underhållningsbranschen är osäker, så den som vill kunna betala sina räkningar gör klokt i att ha något att falla tillbaka på. Dessutom gillar Carina att plugga.

Genom åren har hon genomgått många utbildningar – främst med inriktning mot teaterscenen. Som fri kulturutövare befinner man sig i ständig utveckling och i det sammanhanget är frekvent vidareutbildning ett viktigt konkurrensmedel.

Idag kan Perenkranz lika gärna titulera sig skådespelare, som regissör, producent och vd.

– Så är det när man jobbar med fri teater. Då får man vara beredd att axla många olika roller. Och även om jag egentligen aldrig gjort karriär som lärare, har det varit en stor fördel att vara utbildad pedagog när jag arbetat med teater, säger Carina Perenkranz.

Under sin gedigna skådespelarkarriär har Carina gjort många roller. I teaterkretsar är hon känd som en skicklig komedienne, med oslagbar känsla för timing. Men hon har även gjort mer dramatiska roller.

Foto: Privat

Merparten av de 23 år hon försörjt sig helt som skådespelare, har hon även varit affärskvinna. I början av 2000-talet bildade hon företaget Chopp Event, ihop med kollegan Pontus Hellander. Tillsammans kom de att göra Skandiateatern till sin bas. Under de sju år den lilla privatteatern höll öppet bjöd de Norrköpingsborna på sång, dans och teater veckan lång. På somrarna parallelljobbade de med teatercamps för ungdomar, som ville prova hur det kändes att stå på scen.

Idag har Pontus Hellander gått vidare till nya utmaningar. Som VD i företaget jobbar Carina Perenkranz vidare med att utveckla Chopp Event mot större projekt, företrädesvis i filmens värld.

Just nu kan vi se henne i Julsagan på Kolmården och i julshowen Happy Christmas på Stadsvakten.

Men allra mest känd är Carina Perenkranz egentligen för en karaktär hon slutade spela för flera år sedan.

Det handlar förstås om Judit i ComHem-reklamfilmerna om radarparet Judit & Judit.

Foto: Privat

– Det är skönt att det är över, skrattar Carina. Men det var samtidigt en väldigt spännande tid.

Hon berättar om resor runt jorden. Hur hon fått jobba med några av världens bästa regissörer och filmteam – i några av filmvärldens största studios.

– Judit & Judit fick ett oerhört genomslag. Då, 2009, var det ju en reklam som bröt mot alla traditioner. Med två medelålders kvinnor som tog för sig i huvudrollerna, blev den banbrytande. Under sju år gjorde vi 700 timmar teve med filmer som gav mer än sju miljoner klick på Youtube, berättar Carina Perenkranz.

Judit & Judit var till och med klara för Mellon ett år. Men i sista stund backade SVT, med motiveringen att deras medverkan skulle bli ett tre minuter långt reklaminslag för ComHem.

– Det är svårt att få roller och vara med i program som ska gå i SVT när man är förknippad med reklam. Men rollen som Judit har lett till fler jobb åt andra – i film och teve, men också på teaterscenen. Jag hade till exempel aldrig fått spela mot Börje Ahlstedt i Shirley Valentine om jag inte gjort Judit, säger Carina Perenkranz.

Judit har länge varit tongivande för hennes karriär. Rollen har inte bara gjort Carina till kändis och tagit henne till ställen hon annars aldrig hade fått tillfälle att se. Den har även fört henne ganska långt utanför hennes bekvämlighetszon genom alla Judit-stunts hon och Judit-kollegan Pernilla Parszyk gjort själva genom åren som bredbandsjätten ComHems ansikten utåt.

– Det hände faktiskt att man råkade ut för olyckor. Jag har till exempel en bulle på handen som aldrig kommer att försvinna, från en gång då Judit slog sönder en dator. Och under en tagning slog jag av en tand, som jag fick rotfylla…

Hur är det när du går på stan? Känner folk igen dig som Judit då?

– Nej, jag kan inte säga att jag är Judit för alla. Privat är jag ganska olik den karaktären. Vi hade ju mycket peruker och smink. Men kommer jag och går tillsammans med Pernilla, känner folk igen oss direkt!

Samarbetet med Pernilla Parszyk är det Carina Perenkranz verkar ha uppskattat mest under åren med Judit. Med sin bakgrund i Norrtäljes fria teatervärld har Pernilla mycket gemensamt med Carina och när de träffades på castingen till Judit & Judit klickade de direkt. Så har det fortsatt.

– Att vara två om en sådan här sak är en otrolig fördel. Om den ena inte vågat göra något har oftast den andra gått in och gjort det. Och om man varit trött efter en dag med många tagningar och mycket strul är det alltid någon av oss som haft extra kraft att sätta in när det behövts.

Trots att de blivit så omåttligt populära att de, flera år efter att reklamen de är med i slutat sändas, fortfarande ses som ett begrepp, är det osäkert om Judit & Judit kommer att återuppstå.

Blir det så är Carina Perenkranz beredd att ta en ny inspelningsomgång under övervägande. Men för närvarande jobbar hon vidare mot nya utmaningar inom filmens värld.

– Ja, jag skulle vilja jobba mer med film. Att stå framför kameran är inte det viktigaste. Jag jobbar lika gärna bakom den, säger hon.

Exakt vilka projekt hon ska ta sig an framöver, är inte bestämt ännu. Men en sak är i alla fall säker: vad det än blir kommer Carina Perenkranz att fortsätta vara sitt Norrköping trogen. Det är här hon känner sig hemma.

– Det är ju här jag vuxit upp och levt en stor del av mitt liv och här har jag också min man. Norrköping har utvecklats till en fantastisk liten storstad som är öppen, tolerant och helt unik. Så jag bor i Stockholm, men lever i Norrköping, avslutar Carina Perenkranz.

 

 

OM CARINA PERENKRANZ

Ålder: 50+

Bor: i Norrköping och Stockholm

Familj: man och två barn

Fritid: reser och konsumerar kultur

Äter: glutenfritt

Dricker: vatten till vardags och rött vin till fest

Läser: branschtidningar och deckare. Gillar avkopplande läsning bäst

Tittar på: besöker gärna Cnema i Norrköping, för att de väljer lite smalare filmer med hög kvalité. Såg senast “Skönheten och odjuren”, som hon tyckte var mycket bra.

Musiksmak: lyssnar inte så mycket på musik. Tycker det är ganska skönt att ha tyst omkring sig. Väljer klassisk musik, om hon ska lyssna på något

Motto: ”Allt vad Ni viljen att andra skola göra Eder, skola Ni göra tillbaka mot dem”

Dold talang: är bra på att laga mat efter nya spännande – gärna avancerade – recept

 

 

 

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till Norrköping News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner Norrköping Newsappen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ Norrköping News på Facebook.

-----

No more pages to load