Bild: Hagagymnasiets/pressbild

Sveriges bästa elevkår finns i Norrköping

Nu står det klart vilka som är Sveriges främsta elevkår. Denna elevkår finns i Norrköping.

Sveriges elevkårer med totalt 342 medlemsföreningar runt om i Sverige, delar varje år ut priset ”Guldgemet” som går till årets elevkår i Sverige. Priset gick i år till Hagagymnasiet i Norrköpings elevkår.

– Vi är oerhört stolta och glada över att ha vunnit pris som årets elevkår 2018. Som relativt nystartad elevkår, med födelseår 2015, har vi fått kämpa hårt för att nå dit vi är idag. Att ge elever en mer givande skoltid är vad vi brinner för. Elevers fria rätt till organisering och engagemang är otroligt viktigt. Det känns i och med den här utmärkelsen väldigt fint att få belysa det, säger Mirjam Jonsson, ordförande för elevkåren vid Hagagymnasiet i ett pressmeddelande.

Eleverna har inflytande

En stor anledning till att Hagagymnasiet tog hem priset är elevernas inflytande över deras utbildning.

– Skolan är en arbetsplats som elever och vuxna delar tillsammans. Den är så mycket mer än bara läxor och prov. I klassrum och korridorer måste det få finnas utrymme till umgänge, åsikter och diskussion och det bidrar vi till i allra högsta grad. Vi tror att nyckeln till en god elevdemokrati på gymnasieskolor är att ha en framgångsrik elevkår, som är skapad av elever – för elever, säger Mirjam Jonsson.

Motiveringen i sin helhet

”Hagagymnasiets elevkår är kanske den elevkår med brantast utvecklingskurva de senaste åren och har under sina fyra år lyckats få varje elev som medlem. Elevkåren har skapat en härlig atmosfär med en stor bredd av aktiviteter och en välutvecklad social verksamhet som innefattar allt från myskvällar till välordnade insparksfester och politiska utfrågningar. De tar ansvar för inflytandefrågor och påverkansutskottet består av flera elevombud med förankring i alla skolans program, numera samlar och stöttar elevkåren allt elevengagemang på skolan. Därför går Guldgemet för Årets Elevkår 2018 till Hagagymnasiets Elevkår.”