Statisten och stjärnan. Reidar Svedahl (L) och filmens huvudrollsinnehavare Paula Schremm.

Tysk kärleksfilm ska locka tyska turister

Han må vara i centrum av politiken i Norrköping,  men när Rådhuset för ett par dagar förvandlas till inspelningsplats för en tysk kärleksfilm får Reidar Svedahl nöja sig med att vara statist.

Just nu är ett filmteam från Tyskland på plats i Norrköping för att spela in en ny film i den populära serien om Inga Lindström.

Över 70 filmer har spelats in av den populära serien. Filmerna som utspelar sig i Sverige är omåttligt populära hemma i Tyskland. Tidigare filmer i serien har spelats in i bland annat Söderköping och just nu är teamet i Sverige för att spela in ytterligare två, och den ena, den 75 i ordningen,  utspelar sig i Norrköping.

– Att förlägga en film till Sverige är en framgångsfaktor i Tyskland. Vi gillar sjöarna, skogarna och människorna, säger Thomas Etzold Som är ansvarig för fotot. Filmerna sänds på bästa sändningstid i Tyskland.

Under ett par dagar så pågår inspelningarna i Rådhuset i Norrköping. Liberala kommunalrådet Reidar Svedahl har agerat statist i en scen i filmen och han har tidigare legat på för att få inspelningarna till Norrköping.

– Det är bra för Norrköping. Bara att de här här med ett stort team ger lokala intäkter och det är ju riktigt bra TV-reklam. Filmerna har runt 10 miljoner tittare, säger han och gör ingen hemlighet av att han hoppas att locka tyska turister till staden.

  Sen vill vi ju profilera Norrköping som en filmstad också.

Scenen som spelas in när News är på plats utspelar sig på socialdemokratiske kommunalrådet Lars Stjernqvist kontor i Rådhuset.

– Jag har slängt ut honom, skojar Reidar Svedahl och fortsätter.

– Vårt mål är att gör Norrköping till den bästa värdstad de har varit och filmat i och jag vet att de är nöjda.