Temabild: Pixabay

Företagare placerar Östergötland i topp

Östergötland ligger på tredje plats i landet när årets Småföretagsbarometer nu har presenterats. Sysselsättning, orderingång och omsättning uppges ligga på höga nivåer och det finns framtidstro bland företagarna.

Det finns en fortsatt stark småföretagskonjunktur i Östergötlands län. Det kan konstateras när Småföretagsbarometern, som publiceras en gång om året, nu har presenterats. Undersökningen omfattar cirka 4 000 företag inom det privata näringslivet med upp till 50 anställda. Det är alltså företagarnas egen uppfattning om konjunkturläget som analyserats och nu redovisats.

Det sammanvägda nettotalet för Östergötlands län är tredje högst i landet. Det är bara Kalmar och Västerbotten har fått högre siffror. Länets siffra är 106 och riksgenomsnittet är 74. Dessutom förväntar man sig att utvecklingen kommer att förbättras ytterligare i länet under de kommande 12 månaderna.

– Även i årets barometer är Östergötland i topp. Konjunkturen är fortsatt stark i länet. Framtidstron för kommande år är också mycket positiv. Samtidigt är företagen också mycket tydliga att deras största oro är arbetskraftskostnader, det är inte konstigt eftersom många företag kräver välutbildad kompetens, säger Frida Boklund, regionchef Företagarna i Östergötland, i ett pressmeddelande.

När det handlar om utmaningar uppger över 40 procent av företagen att brist på lämplig arbetskraft är det största hindret och det är en växande utmaning som gör att företagen kan få svårt att få möta en ökad efterfrågan.

– Det finns en rad utmaningar som företagen står inför. Dessa är brist på arbetskraft, framför allt ingenjörer och svetsare till tillverkningsindustrin samt personal till skola, vård och omsorg. Generellt råder det brist på arbetskraft med rätt kompetens på stora delar av arbetsmarknaden, säger Gunilla Hansson, kontorschef på Swedbank i Mjölby, i pressmeddelandet.

Missa inga nyheter:

Ladda ner Norrköping Newsappen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ Norrköping News på Facebook.

-----

No more pages to load