Legofest.
Foto: Carl Adam Tillberg Legofest i Hageby.
Foto: Carl Adam Tillberg Eduardo Tapia och Ruth Lingar gillar lego.
Foto: Carl Adam Tillberg Legofesten bjöd på olika skapelser.
Foto: Carl Adam Tillberg Ruben Ståhl är legoexpert.
Foto: Carl Adam Tillberg

Hageby bibliotek svämmar över av lego

En jätteglass, Sverigekartan och högst torn vinner. Det var några av inslagen då Bremlerbrick intog Norrköping och Hageby bibliotek i dagarna två.

Det är en av 18 platser runt om i Sverige som det som kallas Legofest anordnas från Haparanda i norr till Helsingborg i söder. Redan har man hunnit med att vara på Norrköpings stadsbibliotek, men nu var det således Hagebys tur.

– Tanken är att det ska finnas något för alla här, säger Gabriel Bremler som är grundare till Bremlerbricks och menar på att det ska vara låga trösklar, men ändå uppstyrt och organiserat kring den jättelika lådan fylld av lego.

Bredvid finns en Sverigekarta som får symbolisera att vi bygger landet tillsammans både metaforiskt och bokstavligt sett.

Det är ett projekt som anordnas under sommaren för att ge alla barn (och vuxna) en möjlighet att hitta på något skojigt som inte kostar massor av pengar.

Därför har också inredningen tydliga sommar-vibbar som de utlagda gröna mattorna som får symbolisera gräs samt den meterhöga gröna isglassen byggd helt och hållet av lego.

– Här kan du gissa sen hur många bitar den är byggd av och vinna priser, säger Gabriel och visar även en station där uppgiften är att hitta fem fel på två till synes likadana plattor med legogubbar.

Jag blir förvirrad redan vid första raden och stannar istället till och samtalar med åttaåriga Ruben Ståhl som visar mig hur man bygger ihop en angiven modell med ganska få legobitar. Han är redan proffs märker jag och han berättar hur han har hela rummet hemma fullt av lego.

– Jag älskar lego, säger han innan det är dags för tävling en bit bort.

I utmaningen handlar det om att bygga högst torn av lego på fyra minuter. Ruben gör sig klar för start och fyra minuter senare kan han kamma hem förstapriset – föga förvånande.

Vid lådan fylld till bredden med lego finner jag Eduardo Tapia och Ruth Lingar som sitter och bygger tillsammans med sina två döttrar och jag påpekar att detta är ett evenemang som inte bara lockar de små barnen.

– Det är roligt med lego eftersom du inte alltid får samma resultat, säger Eduardo och ler stort.

– Samtidigt som det är ett bra sätt att lära barnen att vara tålmodiga och utveckla sin kreativitet, fyller Ruth i.

Snart nog kommer den djupt rotade legobyggaren fram i mig och jag påbörjar ett stort hus med många fönster efter en brakförlust i byggtävlingen.

Carl Adam Tillberg

Missa inga nyheter:

Ladda ner Norrköping Newsappen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ Norrköping News på Facebook.

-----

No more pages to load