Bild: Tommie Kyrk
Montage: Elisabeth Däljemar

JO-anmäler polisen efter kritiserade ingripandet på Bråvalla

Internutredning räcker inte. Norrköpingspolisens kritiserade frisläppande av en misstänkt stöldliga på Bråvalla ska utredas av statens opartiska jurister. Det anser Tommie Kyrk, som var med och grep ligan. Nu JO-anmäler han polisen.

News har tidigare berättat om den kritikstorm som blåst upp mot Norrköpingspolisens beslut att frisläppa den misstänkta stöldliga som den andra juli greps av en grupp privatpersoner i anslutning till Bråvallafestivalens avslutning.

News-artikeln om ingripandet har delats hundratals gånger och i skrivande stund lästs av mer än 80 000 personer.

Igår tillkännagav Norrköpingspolisens högsta chef, Peter Wahlberg, att han lämnat över ärendet till polisens avdelning för särskilda utredningar – SU, vilket betyder att de inblandade polismännens agerande nu ska internutredas.

Men en internutredning räcker inte. Det anser i vart fall inte Tommie Kyrk, som var med och grep den misstänkta stöldligan.

– När det, som i det här fallet, rör sig om misstänkt tjänstefel, ska saken JO-anmälas. Punkt. Och då polisen tydligen missat att göra en sådan anmälan själva, har jag bestämt mig för att hjälpa dem med det, säger Tommie Kyrk bestämt.

Genom att anmäla händelsen till justitieombudsmannen – JO – vill Kyrk försäkra sig om en helt opartisk granskning av ärendet.

– Internutredningar görs ju exempelvis vid skjutningar och liknande, men de leder ju väldigt sällan till en fällning. Att man från polisens sida, i det här fallet, väljer att avstå från JO-anmälan och enbart hänför frågan till polisens egna internutredare, tycker jag ser ut som ett försök att mörka. Så nu vill jag att statens jurister ska granska detta, säger Tommie Kyrk.

– Här måste man göra en klar markering. Att uppträda så arrogant och nonchalant mot allmänheten som poliserna på Bråvalla gjorde mot oss, är inte polisens sak. Det är vi som betalar deras lön och de ska tjäna oss. Punkt. Den där ”internkulturen” som utvecklats inom polisen har jag retat mig länge på, fortsätter Kyrk.

Tommie Kyrk ser inte bara allvarligt på att polisen troligen släppt en av de internationella stöldligor som just nu härjar i Sverige. Han tycker också det är väldigt märkligt att man inte mer noggrant kontrollerade hur det så kallade envarsgripande han själv var med om att göra gick till.

– Det hade ju lika gärna kunnat vara vi som begått brott mot de gripna, säger han. Om man nu tyckte att vårt gripande var så oskäligt att det skulle upphävas, borde man väl i alla fall försökt försäkra sig om att det inte begåtts några brott, från vår sida?

Tommie Kyrk har fått mycket positiv respons på sin medverkan i News artiklar om händelsen. Nu är han fast besluten att få de poliser som är ansvariga för händelserna på Bråvalla den andra juli fällda.

– Jag vill åtminstone att de inblandade prickas i polisens tjänsteregister. Kan de göra en sådan här sak så lättvindigt, har de säkert gjort annat också, som bryter mot reglerna för polisiär tjänsteutövning, avslutar Tommie Kyrk.

 

Relaterat material:

https://norrkopingnews.se/efter-bravallaincidenten-polisen-polisanmaler-sig-sjalv/

https://norrkopingnews.se/slapphanta-poliser-upprorde-lasarna/

https://norrkopingnews.se/grep-tjuvar-pa-bar-garning-polisen-lat-dem-lopa/

https://norrkopingnews.se/olyckligt-att-vi-inte-lyckats-forklara/

 

Missa inga nyheter:

Ladda ner Norrköping Newsappen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ Norrköping News på Facebook.

-----

No more pages to load