Foto: Fanny Miles

Prütz: I köket lärde jag mig veta hut

Jerry Prütz ser på tv-serien “Vår tid är nu” och minns sina första stapplande steg som kock i början av 1980-talet.

Mycket av behållningen med den utmärkta TV-serien “Vår tid är nu” är de scener som utspelar sig i köket till den restaurang som några av seriens huvudkaraktärer äger. Att sedan Peter Dalle gör ett utmärkt porträtt av dåtidens demoniska köksmästare gör inte “Vår tid är nu” mindre sevärd.

Mellan åren 1980 och 1982 gick jag på Restaurangskolan eller Livsmedelsteknisk linje som det faktiskt hette. Först i Mjölby och sedan i Linköping. Det var första året som Dackeskolan i Mjölby hade den linjen men numer är den både välkänd och mycket framgångsrik. Min dröm var att få gå på Restaurangskolan på Ågatan i Linköping och där började jag 1981. Det var en spännande tid och jag träffade några personer, bland annat, Janne Karlsson från Skärblacka som redan då var trummis i reaggebandet Kalle Baah, som blev mina vänner för livet.

När jag kom som praktikant till köket på Frimurarhotellet i Linköping blev det helt klart för mig att kockyrket är både hårt och krävandesamt med en jargong som inte tål dagsljus. Så klart älskade jag det. De flesta som jobbade i varmköket var tyskar och, i sanningens namn så gillade de inte svenskar särskilt mycket. Dock klarade jag mig bra av två orsaker, mitt efternamn är tyskklingande och jag kunde redan då ganska mycket om musik. Någon vidare kock var jag dock inte.

Man gavs ingen chans att vara kaxig och det blev även lite samma sak när jag kom till andra lite större kök också. Detta byggde karaktär och vilja. Lite som lumpen innan lumpen skulle man nog kunna säga.
Det var verkligen en annan tid då och kockyrket hade inte det minsta stjärnstatus heller. Det var nog snarare precis tvärtom. Detta har ändrats och numera är kock ett eftertraktat yrke som många både killar och tjejer drömmer om. I tv ser vi mästerkockar tävla nästan varje dag och intresset för mat och dryck är stort även hos den breda allmänheten.

Då för tiden var utbudet av krogar ganska torftigt men det har blivit betydligt mer varierat och numera kan man äta mat från (nästan) alla världens hörn i länet. Det är roligt, spännande och mättande men när jag en tidig lördagskväll innan jag skulle gå och se Thåström kom jag på att jag sakande Casino som var lite av en bakfika till Storan mitt i Linköping. Ett ställe där alla var välkomna, man kunde få en pytt, en öl och snaps. Idag vet jag inte var det är möjligt…

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till Norrköping News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner Norrköping Newsappen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ Norrköping News på Facebook.

-----

No more pages to load