Jerry Prütz: Snille och avsmak – lägg ner Svenska Akademin

Svenska Akademin, eller ”de aderton” som de också kallas ska utgöra en upphöjd kulturelit men det som skett den senaste tiden liknar mer det som händer i valfri TV-såpa med intriger och utröstningar.

Krönika: Turerna kring Svenska Akademin har varit många och intrikata men allt briserade när den, så kallade, ”kulturprofilen” som är gift med en numera, före detta, akademiledamot, anklagades för sexuella trakasserier men även för att ha läckt vem som ska ha fått Nobelpriset i litteratur vid flera tillfällen. Inget av det inträffade har befunnits som olagligt (förutom att det finns en utredning om ekobrott som pågår) och dom har alltså inte fallit men ändå så förefaller ”kulturprofilen” vara ett sällsynt uppblåst svin som gjort nästan vad som helst för att komma innanför trosorna på de kvinnor som funnits i hans närhet.

Mallgrodan Horace Engdahl var tidigare ständig sekreterare som inte kunde ta en overallklädd Gert Fylkings ”äntligen”. Nu framstår han som ett ännu värre manssvin då han sett till att den nuvarande ständige sekreteraren Sara Danius helt sonika sparkats från sin tjänst. Fru Danius är den enda som agerat anständigt i denna soppa om man ska döma av vad som sagts och skrivits i spalterna.

Svenska Akademin har månghundraåriga anor och instiftades av 1786 av Kung Gustav III. Akademin utser varje år vem som ska få Nobels litteraturpris, man arbetar både men en ordlista och en ordbok och man handhar även några ytterligare utmärkelser. Detta är inget som någon annan inte skulle kunna göra och ordlistor finns det gott om och skulle det fattas en är jag säker på att Fredrik Lindström ställer upp.

Svenska Akademin har sedan länge tjänat ut sin tid och bör förpassas till historiens allra mörkaste soptipp. Deras valspråk är ”Snille och smak” men hur man på ett osnyggt sätt gjort sig av med Sara Danius och hur man stöttat en uppblåst mallgroda som ”kulturprofilen” får mig att känna avsmak.

Lägg ner Svenska Akademin. Nu!

Bäst just nu:

Ghost: Rats – ny låt och video med dansvibbar.

Sara Danius: En anständig människa.

Gallo: Trevlig vinbar mitt i Linköping.