Foto: Pixabay & Fredrik Andersson

Känn dig lika manlig som förr – nu halva priset!

Sitter manligheten verkligen i testosteronet och håret? Det funderar Carl Adam över i kvällens krönika.

Rubriken ovan är rubriken på en annons för ett kosttillskott som tydligen ska få dig och mig att bli manligare. Enligt en studie publicerad av New England Research Institute visar det sig nämligen att dagens män har en historiskt låg testosteronnivå.

Nivån har minskat med ungefär 1% per år under perioden 1987-2002.

Det vill säga att en genomsnittlig person som var 65 år gammal år 2002 hade en 15% lägre testosteronnivå än en 65-åring år 1987.

Enligt annonsen kan du alltså få manligheten tillbaka – om du har saknat den?

Detta kosttillskott ska tydligen kunna frigöra mer av det bundna testosteronet i blodet.

Studien visade också på förbättrat träningsresultat och muskelstyrka (vilket minskade fettmassan). Dessutom fick deltagarna mer energi och, lust samt att prestationsnivån i arbetet ökade.

Detta är ju allt ihop sammantaget väldigt bra, men är det inte lite förlegat att fortsätta koppla ihop manlighet med mängden testosteron?  Rent av nästan lite löjligt.

Manligheten är inte så enkel som den var för tusen år sedan som jag skrivit om i en tidigare krönika. Manligheten är mer komplex än så. Och är det ens eftersträvansvärt att vara manlig på samma sätt idag som på medeltiden?

Något som dock skrämmer mig med dessa rekordlåga testosteronnivåer och därmed avsaknad av manlighet är att jag själv istället måste ha en aning för höga halter av detta hormon då jag börjat få ett begynnande håravfall.

Det visar sig dock ganska snart att jag kan vara lugn och andas ut då det överhuvudtaget inte finns några vetenskapliga belägg för sambandet mellan höga nivåer av testosteron och skallighet, säger docent Lars Norlén i Café.

Också alla kepskillar som försöker se tuffa ut i sina kepsar kan vara lugna. Inte heller kepsbärande är speciellt påfrestande för håret och snabbar således inte på håravfallet enligt docent Norlén i samma artikel.

Men så upptäcker jag det till min stora fasa – ”man bun” kan göra dig tunnhårig!

Att ha håret stramt uppsatt i en knut i en så kallad ”man bun” precis som jag, har man till och med kunnat se kan leda till permanent håravfall.

Dras det permanent i hårsäckarna riskerar de att dö, så jag höjer ett varningens finger för frisyren, låter Lars Norlén meddela.

Med ens känner jag att jag inte läst docent Norlén utan istället är del av ett verkligt Norén-drama, här och nu och utan nåd.

Bryderierna om manlighet kommer med ens i skymundan, kvickt åker tofsen ur håret och kanske, kanske ska jag beställa en två månaders förbrukning kosttillskott för bara 199 kronor.

Inte för att på något vis rädda en imaginär manlighet som aldrig funnits utan bara för att få i mig sådant jag ändå kan få i mig genom att äta rätt, träna rätt, älska rätt, sova rätt och kanske också för att slippa acceptera att saker och ting är som det.

Livet ger och livet tar. Inte ens vår manlighet är kvar.