Foto: Niklas Luks Foto: Niklas Luks Foto: Niklas Luks Foto: Niklas Luks Foto: Niklas Luks Foto: Niklas Luks Foto: Niklas Luks Foto: Niklas Luks Foto: Niklas Luks Foto: Niklas Luks Foto: Niklas Luks Foto: Niklas Luks Foto: Niklas Luks Foto: Niklas Luks Foto: Niklas Luks Foto: Niklas Luks Foto: Niklas Luks Foto: Niklas Luks Foto: Niklas Luks Foto: Niklas Luks Foto: Niklas Luks Foto: Niklas Luks Foto: Niklas Luks Foto: Niklas Luks Foto: Niklas Luks Foto: Niklas Luks Foto: Niklas Luks Foto: Niklas Luks Foto: Niklas Luks Foto: Niklas Luks Foto: Niklas Luks Foto: Niklas Luks Foto: Niklas Luks Foto: Niklas Luks Foto: Niklas Luks Foto: Niklas Luks Foto: Niklas Luks Foto: Niklas Luks Foto: Niklas Luks Foto: Niklas Luks Foto: Niklas Luks Foto: Niklas Luks Foto: Niklas Luks

Bildextra: Det övergivna godset i Östergötland

Runt om i Östergötland finns det övergivna och tomma hus, platser eller till och med bostadsområden som någon nyss bodde i men som nu står tomma i vänta på – ingenting. News besöker Krusenhof på Händelö, ett stenkast från Norrköpings pulserade cityliv.

Fotograf Niklas Luks tog täten ut till Krusenhofs gård och vi färdas förbi enorma lagerbyggnader, vägarbeten och nyslagna fält. Väl framme åker vi först fel och hamnar framför en låst och nedfälld vägbom men via en liten manöver så är vi snart på rätt väg och parkerar framför den pampiga fasaden.

Byggnaden är mycket ståtlig men inte så gammal som man kan tro, utan uppförd så sent som 1915, alltså knapp hundra år gammal. Sedan 2013 har Krusenhof stått helt tom när den sista ägaren Pontus Printzsköld flyttade ur godset efter att ha sålt det till Norrköpings kommun för strax under 100 miljoner kronor. Ett avtal gjorde dock gällande att familjen Printzsköld kunde bo kvar som arrendatorer under fem år. Efter detta flyttade familjen till en ny gård i närheten av Gnesta.

Vi går in på bottenvåningen och man slås direkt av de stora rummen och den mäktiga hallen där det till och med finns en hiss installerad. Hissen har dock stannat på andra våningen men den ska ha fungerat tills man flyttade ut ur huset 2013.

Den nuvarande ägarna Norrköpings kommun ömmar för gården genom att hålla huset uppvärmt året runt.
Det vilar, som det alltid gör, något lätt sorgset över ett övergivet hus och Krusenhof är inget undantag. När det sedan står klart att den siste ägaren tog sitt eget liv blir sagan om Krusenhof bara än mer sorglig.

Det är i nuläget väldigt oklart om hur framtiden ter sig för godset. När News ringer upp Norrköpings kommun, som äger och förvaltar fastigheten, blir vi kopplade till flera tjänstemän som knappt förstår frågan och än mindre vet vad som ska hända med det anrika godset.

– Det är inte så konstigt att du inte får något svar då vi inte har något svar på frågan om vad som ska hända med fastigheten, säger Lars Stjernkvist, kommunstyrelsens ordförande och fortsätter:

– Jag skulle önska att någon entreprenör gick in och startade någon typ av verksamhet på Krusenhof. Konferensanläggning, kursgård, restaurang eller något annat. Byggnaden är alltför fin för att den ska stå och förfalla.

Krusenhof i korthet:

Krusenhof är ett gods i Kvillinge socken, Norrköpings kommun, Östergötlands län. Egendomen, som 2009 omfattade c:a 480 hektar, varav drygt 410 hektar landareal, ägdes från 1912 och fram till 1 februari 2008 inom släkten Printzsköld i fyra generationer. Försäljningen till Norrköpings kommun framtvingades av kommunens beslut om en omvandling av jordbruksmarken på södra Malmölandet, där Krusenhof är beläget, till en framtida användning för industri, transport och logistik.

Huvudbyggnaden är av sten och i tre våningar och uppfördes 1915 efter ritningar av Ivar Tengbom på beställning av den dåvarande ägaren, riksmarskalken Otto Printzsköld (1846–1930). Parken och trädgårdsanläggningen är ett verk av Rudolf Abelin, annars mest känd för Norrvikens trädgårdar i Båstad.

Äldsta skriftliga källan för platsen där Krusenhof är beläget är från 14 december 1413 då ”Knytlastadom” omtalas.

Källa: Wikipedia, Norrköpings kommun.