Foto: Pixabay

Magiskt vatten tvättar rent utan tvättmedel

Imorgon, den 9 januari , inviger Hyresbostäder Norrköpings första tvättstuga som tvättar helt utan tvättmedel i Ringdansen.

Tvättmaskinen är kanske inte något som vi tänker på som en miljöbov. En normaltvätt kräver tiotals liter uppvärmt vatten, och kemikalier från tvättmedlet läcker ut i avloppen. Dessutom blir kemikalierna kvar i kläderna där de kan påverka vår hälsa negativt.

– Som fastighetsbolag har vi en stor möjlighet att påverka till exempel energianvändningen och vi har högt satta miljömål. En liten sak kan få stor effekt om det är många som gör det. Att tvätta i vatten som inte är uppvärmt är en sådan sak. Vi har över 260 tvättstugor i våra fastigheter. Varje år görs det totalt 1,3 miljoner tvättar i dessa. De flesta av dem med vatten som är uppvärmt till 40 grader eller mer, säger Joakim Eriksson, projektledare, Hyresbostäder, i ett pressmeddelande.

Testgrupp tvättar

Tekniken man används tvättar rent med hjälp av avjoniserat vatten. När vattnet kommer i kontakt med textilierna bryts jonbindningen mellan fibrerna och smutsen. Därefter sköljs smutspartiklarna ut med sköljvattnet vilket leder till att textilierna blir rena. Denna teknik
har aldrig tidigare testats i Norrköping men ger bra tvättresultat och miljömärkning. Under tre månader kommer en testgrupp bestående av hyresgäster i Ringdansen att testa den nya tekniken.

Läs mer om vatten här: